ČOVJEK TRENUTKA

Kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postao hit među holivudskom elitom

Treći posjet Seana Penna Ukrajini

Na fotografiji: Sean Penn i Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidency/Sipa Press/Profimedia/Ukraine Presidency/sipa Press/profimedia
Njegovo su obraćanje u Cannesu dočekali s ovacijama, proglašavan je osobom godine, posjećivali su ga Sean Penn, Jessica Chestain i Ben Stiller

"Vi ste za mene heroj", rekla mu je u lipnju zvijezda "Zoolandera" Ben Stiller. U posjet su mu došli i britanski avanturist Bear Grylls, britanski milijarder i osnivač branda Virgin Sir Richard Branson, Bono, frontmen rock benda U2 poznat po humanitarnom djelovanju, glumica Jessica Chastain, španjolsko-američki chef José Andrés te povjesničar Timothy Snyder. Pratila su se njegova obraćanja, poput onoga na dodjeli nagrade Grammy te gostovanje u emisiji "My Next Guest" Davida Lettermana, nekadašnjeg domaćina kasnonoćnog talk showa. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski među holivudskom elitom postao je apsolutni hit.

Oskarovac Sean Penn za vrijeme invazije na Ukrajinu tu je zemlju dosad posjetio tri puta, a o ratu snima i dokumentarac u kojem će se, piše The Guardian, Zelenski zasigurno pojaviti.

Za svog najrecentnijeg posjeta Penn je Zelenskom na čuvanje do trenutka Ukrajinske pobjede povjerio jedan od svojih kipića Oscara.

"Osjećam se užasno. Ovo je za Vas. To je samo simbolična, glupava stvar, no ako znam da je tu s Vama, osjećat ću se bolje i snažnije za borbu", rekao je Penn Zelenskom u studenom.

I Angelina Jolie, jedna od najprepoznatljivijih holivudskih humanitarki te bivša UNHCR-ova posebna izaslanica, u Ukrajini je posjetila izbjeglice te trupe.

Belgijski glumac te junak akcijskih filmova Jean Claude Van Damme u prosincu je pak objavio videe s ukrajinskim vojnicima.

Američka glumica Mila Kunis i njen suprug Ashton Kutcher, koji su sa Zelenskim prijateljevali još prije rata, za glumičinu su rodnu Ukrajinu skupili čak trideset milijuna dolara.

"Zbog svoje pozadine mu govorništvo leži. Mislim da to rezonira s brojnim slavnim ljudima", kaže Nikki Fowler, predsjednica organizacije Hollywood Critics Association, koja i sama djelomično potječe iz Ukrajine.

Hollywood "poštuje" Zelenskog jer ga doživljava kao istinskog heroja, tvrdi Fowler.

Njegov "život imitira umjetnost" i to je zaintrigiralo ne samo Hollywood, već i Sjedinjene Američke Države, dodaje.

image

Ben Stiller kao UNHCR-ov ambasador dobre volje za posjeta Kijevu

Na fotografiji: Volodimir Zelenski i Ben Stiller

Ukraine Presidency/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/zuma Press/profimedia

Novinar The Hollywood Reportera Etan Vlessing, s druge strane, smatra da to što Zelenski uspješno "dominira cjelodnevnim izvještavanjem koristeći društvene mreže i obraćanja putem videa, u Hollywoodu generira ogromno poštovanje, a ne samo prolaznu slavu".

S oduševljenjem je dočekan i u Cannesu, gdje je njegovo obraćanje pozdravljeno pljeskom i ovacijama, a časopis Time, Politico i Financial Times proglasili su ga osobnom godine.

"Zelenski, i sam bivši glumac, vrednuje moć glumaca, posebice holivudskih. To Ukrajinu popularizira diljem svijeta", smatra Iullia Mendel, njegova bivša glasnogovornica.

Zelenski je uložio napore da ljudi (uključujući zvijezde), a ne političari, shvate što se događa u Ukrajini, kaže Mendel.

"Zelenski je u početku bio poprilično agresivan, no izražavao je kolektivne misli i osjećaje mnogih Ukrajinaca, kaže Mendel ukazujući na njegovo obraćanje od ožujka, kada je NATO-u rekao da je slab te da snosi odgovornost za svakog mrtvog Ukrajinca.

image

Volodimir Zelenski i Jessica Chestain

Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia/Ukraine Presidents Office/alamy/alamy/profimedia

Nakon nedavnih uspjeha ukrajinske vojske, uz zapadnjačku pomoć, predsjednikova retorika postala je umjerenija.

"Želi Ukrajinu predstaviti kao partnera", kaže Mendel.

Usprkos predsjednikovoj međunarodnoj popularnosti i statusu u Hollywoodu, ukrajinski zapovjednik oružanih snaga Valerij Zalužnji, koji intervjue daje vrlo rijetko, uživa veću popularnost. Ukrajinci, naime, ratni uspjeh pripisuju vojsci, a time i Zalužnjem, piše The Guardian.

Zelenski, čija popularnost zadržava pozornost na ukrajinskome cilju, ipak i dalje računa na potporu Ukrajinaca. Također, posjeti slavnih za Ukrajince su "velika stvar", mišljenja je Mendel.

Kao zahvalu za iskazanu potporu Zelenski je neke podupiratelje u sklopu ukrajinskog Walk of Famea i nagradio, a među nagrađenima su se našli Penn, Andrés, Boris Johnson te poljski, latvijski, češki, slovenski politički vođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 04:23