DEVETI ZAGREBDOX

Kontroverzni ‘Čin smaknuća’ kao glavna atrakcija bogatog programa

 Bruno Konjević/CROPIX

- Ako postoji tajna uspjeha ZagrebDoxa, onda je to kombinacija programskih cjelina: od dokumentarnih blockbustera do malih, alternativnih filmova - izjavio je na konferenciji za novinare Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, festivala dokumentarnih filmova koji se održava od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Cineplexx u Centru Kaptol.

I doista, i ove nas godine u 17 festivalskih programa očekuje čak 180 filmova, među kojima je i jedan od najkontroverznijih filmova posljednjeg desetljeća. To je film “Čin smaknuća” u kojem ubojice pred kamerom rekonstruiraju svoje zločine, počinjene tijekom puča u Indoneziji 1965. godine, kada su nekadašnji sitni lopovi i šverceri pomogli vojsci da ubije više od milijun navodnih komunista, Kineza i intelektualaca.

Gangster iz Imotskoga

Riječ je o svojevrsnom doku-fictionu, a na director’s cut projekciji filma prisustvovat će i redatelj, Joshua Oppenheimer. U međunarodnoj konkurenciji očekuje nas još i friški laureat Sundancea (nagrada za najbolju režiju), gruzijski “Stroj pred kojim sve nestaje”, te vizualno fascinantan film “U potrazi za ledom” koji se bavi nestajanjem ledenih santi i glečera, dobitnik čak 23 nagrade, uključujući i nominaciju za Oscara.

U regionalnoj konkurenciji svjetsku premijeru imat će nekoliko hrvatskih dokumentaraca , a među njima su “Presuda” Đure Gavrana te “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića, o čovjeku nadimka Gangster koji u Imotskom vodi agenciju za spajanje srodnih duša. Happy Dox donosi novi film Morgana Spurlocka, “Muškost”, a u programu Glazbeni Globus film “Hava Nagila” donosi nove interpretacije poznate židovske narodne pjesme.

Prostitutke iz Dama

Dvije nove kategorije su program Phone Dox, odnosno dokumentarci snimljeni mobitelom, te kategorija Biografski Dox u kojem će se prikazati dokumentarac o Steveu Jobsu te nizozemski “Upoznajte Fokkensice”, neobična priča o dvije sestre blizanke, prostitutke u poznim godinama. Autorskom retrospektivom predstavlja se ruski dokumentarist Viktor Kosakovski, a autorska večer posvećena je Vlatki Vorkapić, koja je ujedno i predsjednica velikog žirija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 11:40