HAVC RAZDIJELIO NOVAC

MILIJUNI ZA HRVATSKE FILMOVE Odgođena odluka o cjelovečernjim igranim filmovima

U kategoriji kratkog igranog i eksperimentalnog ovaj put dominiraju autorice, a u dokumentarcu još uvijek autori

Hrvatsko audiovizualno vijeće danas je donijelo odluke o raspodjeli sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini, u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela i u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnog dokumentarnog filma. Također, doneseni su i rezultati u potkategoriji programa međunarodne suradnje.

Hrvatski film nastoji biti rodno ravnopravan, istaknuo je na konferencij za medije ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. "U kategoriji kratkog igranog i eksperimentalnog ovaj put dominiraju autorice, a u dokumentarcu još uvijek autori. Izbor kolege Mršića u dokumentarnoj kategoriji, međutim ne izgleda tradicionalistički: obećaje angažman, živopisne prizore, često društveno uznemirujuće. Veseli me i činjenica što većina odobrenih produkcija dolazi iz ranijeg programa razvoja projekata, a razvoj projekata iz razvoja scenarija. Neki su sumnjičavo vrtjeli glavom na ovu vrstu javne potrošnje, no ona se tijekog proteklih godina pokazala kao ljekovita i unapređujuća po zrelost i izvrsnost naše filmske proizvodnje”.

Ukupno 2,42 milijuna kuna dodijeljeno je dugometražnim dokumentarnim filmovima Ivane Hrelje, Damiana Nenadića, Darija Juričana, Silvija Mirošničenka, Branka Ivande, Borisa Veličana, Dijane Bolanča Paulić i Arsena Oremovića.

Oko 1,1 milijun kuna raspodijeljeno je za kratkometražne dokumentarce Ivana Ramljaka, Damira Čučića, Igora Bogdanovića, Borisa Poljaka, Denisa Lepura i Lane Šarić.

Za eksperimentalne filmove iznos od 600.000 kuna podijeljen je među radovima Nike Radić, Ane Hušman, Leone Kadijević, Gideona Kiersa, Matije Debeljuha i Darka Fritza.

Trima kratkometražnim igranim filmovima, redatelja Dijane Mlađenović, Juraja Primorca i Hane Veček, odobreno je ukupno gotovo 1,1 milijun kuna, a snimljenom kratkometražnom igranom filmu "Snijeg u Splitu" redatelja Igora Jelinovića 60 tisuća kuna.

Za razvoj projekata osam dugometražnih dokumentarnih filmova odobreno je ukupno 710 tisuća kuna.

Odobrena su i sredstva za razvoj scenarija, u ukupnom iznosu 445 tisuća kuna, koja su podijeljena na 13 dugometražnih dokumentarnih naslova.

“Odluke o cjelovečernjim igranim filmovima HAVC nažalost neće moći donijeti u očekivanom roku zbog iznenadne bolesti Branka Schmidta i njegovog neočekivano dugog, no Bogu hvala uspješnog oporavka. Odluke će biti donesene i objavljene krajem kolovoza ili početkom rujna. Odluke o animiranom filmu i o manjinskim koprodukcijama Hrvatsko audiovizualno vijeće donijet će naredni tjedan”, pojasnio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 48. sjednici odlučivalo je u sastavu Vera Robić Škarica, Carmen Lhotka, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Dino Paškov i Silvio Jesenković, dok su na 31. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Ravlić, Sanja Grbin, Slaven Zečević, Dragan Rubeša, Tomislav Mršić, Juraj Lerotić i Igor Prassel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:02