BIZARNIJE OD ZF ROMANA

Milijardera koji je htio ekranizirati ‘Problem triju tijela‘ otrovao odvjetnik, Kinezi ga osudili na smrt

Liu Cixin potpisuje svoje romane obožavateljima na ZF konvenciji krajem prošle godine

 Shen Bohan/Xinhua News/Profimedia/Shen Bohan/xinhua News/profimedia
Pobjesnjeli odvjetnik Xu Yao u laboratoriju u svome stanu isprobavao je otrove s dark weba na malim životinjama te potom s njima trovao šefa...

Mislite da serija "Problem 3 tijela" ima bizarnu radnju sa znanstvenicima samoubojicama i vanzemaljcima koji će na Zemlju stići za 400 godina? Možda, no kako to već ponekad biva stvarnost zna nadmašiti i najluđu maštu. Takav je slučaj s pričom odnosno zločinom koja je svoj epilog imala krajem prošlog mjeseca - osudom na smrt.

Lin Qi bio je uspješni kineski poduzetnik, milijarder koji se obogatio na računalnim igrama. Također, bio je obožavatelj znanstveno fantastičnih romana Liua Cixina "Problem triju tijela" (koje kod nas objavljuje izdavačka kuća Vuković & Runjić i upravo je u pripremi prijevod trećeg dijela trilogije). I bio je odlučan da od tih romana napravi globalni hit. Počeo je surađivati ​​s Netflixom i kreatorima HBO-ove serije "Igra prijestolja" Davidom Benioffom i D. B. Weissom kako bi sagu o invaziji izvanzemaljaca doveo do međunarodne publike.

image

U središti radnje romana i serije "Problem triju tijela" skupina je znanstvenika koja se suočava s problemom dolaska vanzemaljaca

Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

No, Lin Qi nije doživio premijeru serije "3 Body Problem" na Netflixu prošli mjesec i vrlo solidan prijem kod globalne publike. Umro je još 2020. godine u Šangaju, u dobi od 39 godina - otrovao ga je nezadovoljni kolega. Njegovo ubojstvo dugo je vremena bila glavna tema u kineskom tehnološkom sektoru i industriji videoigara. Jer, Lin Qi je u svojoj zemlji bio zvijezda u usponu. Života ga je koštao bivši izvršni direktor u njegovoj tvrtki, 43-godišnji Xu Yaoa, koji je nedavno sud u Šangaju osudio na smrt za ubojstvo a njegov čin nazvao "vrijednim prezira".

Kineski mediji ovo su ubojstvo opisivali kao "bizarno, poput holivudskog blockbustera". U središtu priče bio je ambiciozni i frustrirani odvjetnik koji je razočaran razvojem svoje karijere u Linovoj tvrtki pomno isplanirao smrt svojeg poslodavca. Mjesecima je iskušavao razne kombinacije otrova na malim životinjama u improviziranom laboratoriju u svojoj kući.

Inspiriran serijom

Lin je počevši od 2014. godine potrošio milijune dolara za autorska prava za hvaljenu ZF trilogiju, s vizijom da izgradi franšizu globalnih televizijskih serija i filmova sličnih "Ratovima zvijezda". Najpoznatiji proizvod Linove kompanije Youzu Interactive bila je online strateška igra temeljena na seriji HBO-a "Igra prijestolja: Zima dolazi". Lin je 2017. godine angažirao odvjetnika Xua da vodi podružnicu njegove tvrtke pod nazivom The Three-Body Universe koja je imala prava na romane Liua Cixina. No, Xu se nije dugo zadržao na rukovodećoj poziciji; zbog loših poslovnih rezultata degradiran je i smanjena mu je plaća. A on je to vrlo loše podnio. I krenuo je planirati podlo ubojstvo. Izgradio je laboratorij na periferiji Šangaja gdje je eksperimentirao s otrovima koje je kupio na dark webu i testirao ih na psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U razgovoru o ovom događaju s dopisnikom New Yorka Timesa, autor romana "Problem triju tijela" Caixin - koji je surađivao s odvjetnikom Xu, rekao je da je ovaj bio fasciniran i inspiriran američkom televizijskom serijom "Breaking Bad", o profesoru kemije oboljelom od raka koji sam uči kako proizvoditi i prodavati metamfetamin, a na kraju postaje narko boss.

Između rujna i prosinca 2020. g. Xu je počeo u pića u uredu poput kave, viskija i vode stavljati metilni-klorid. Iz Hollywood Reportera su početkom godine zamolili za komentar ove priče i scenaristu Davida Benioffa koji je ubojstvo opisao kao - uznemirujuće". “Kad radite u ovom poslu, očekujete da će se pojaviti svakakvi problemi. Netko tko truje šefa ipak nije jedan od njih”, rekao je. Policija je uhitila odvjetnika Xua 18. prosinca 2020. s optužbom za pokušaj trovanja svog nadređenog. Xu nikada nije priznao zločin za koji je optužen kao ni pravu narav otrova koji je koristio trovajući svog šefa. To je kompliciralo napore liječnika da spase život Lina koji na kraju ipak nije preživio.

Poduzetnik celebrity

Prije svoje prerane smrti Lin je bio neka vrst celebrityija u svijetu mladih kineskih poduzetnika. Bogatstvo je stekao ranih 2010-ih, jašući na valu popularnosti mobilnih igara. Njegov pokušaj popularizacije romana Liua Cixina bio je rijedak pokušaj izvoza kineske popularne kulture. Šest godina nakon što je "Problem triju tijela" prvi put objavljen, engleska verzija romana u prijevodu Kena Liua izašla je 2008. uz opće odobravanje. Knjiga je osvojila nagradu Hugo, za najbolji roman znanstvene fantastike. Među obožavatelje trilogije ubrajaju se Baracka Obama i Mark Zuckerberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:12