'AMERIČKA PITA: OKUPLJANJE'

Obljetnica mature prilika je za nove prljave štoseve

ZAGREB - Američki kantautor Don McLean vjerojatno nije imao ništa protiv kada ga je krajem prošlog milenija kompanija Universal zamolila da koristi naslov njegove epohalne pjesme “American Pie” za svoju novu tinejdžersku komediju. Honorar je, uostalom, po svoj prilici bio solidan.

Možda bi drukčije reagirao da je znao da će to biti prvi hollywoodski film za mladež koji će srednjoškolci moći gledati samo u pratnji starije osobe i da će američka pita imati posebnu, poprilično lascivnu ulogu u radnji. Još bi bio rezerviraniji da je slutio kako će film začeti najuspješniji tinejdžerski serijal prošlog desetljeća te da mu za naredne nastavke uopće neće isplaćivati tantijeme.

Klinke su vrištale

Bilo kako bilo, “Američka pita” duboko se usjekla u svijest tadašnjih adolescenata, jer su se prvi put u kinu glasno mogli smijati seksualnim peripetijama protagonista koji su njihovi vršnjaci.

Iako su zbivanja bila izložena kroz mušku vizuru, film pritom nije bio seksistički: sjećam se tadašnje projekcije u kinu Zagreb (danas ga više nema zahvaljujući shopping centru na Cvjetnom trgu) prepune klinki koje su vrištale na svaki spomen pimpeka i prezervativa. Bila je to neka nova generacija koju je od ove suvremene dijelilo jedino to što još nisu masovno kupovali mobitele.

Internet su već dobro poznavali i zahvaljujući njemu stjecali prvo seksualno obrazovanje. Samo su prva tri filma iz serijala bila namijenjena kinima, dok su kasnija četiri distribuirana isključivo na DVD tržištu. Od glumaca je u svima jedini izdržao Eugene Levy u ulozi Jimova tate, tip kojega pamtimo po gustim obrvama, dok su se drugi razbježali za unosnijim poslovima, iako nitko od njih nije napravio uistinu veliku karijeru.

Uvjerljivo blesavi

Zato ih je - čini se - bilo tako lako i okupiti za ovaj film (nazovimo ga uvjetno osmim u serijalu) koji polazi od jednostavne premise da se protagonisti vraćaju nakon 13 godina u svoj rodni gradić (to je izmišljeni East Great Falls u državi Michigan) na obljetnicu mature. Braća Paul i Chris Weitz, redatelji prvog filma, sada su figurirali samo kao izvršni producenti, ali nisu dozvolili nikakav štanceraj: njihov su posao preuzeli Jon Hurwitz i Hayden Schlossberg, autori serijala o Haroldu i Kumaru, puno uvrnutijeg od “Američke pite”, a sami su napisali i scenarij.

Nema zbora, “Američka pita: Okupljanje” solidna je komedija, s puno vizualnih gegova i glumcima koji i blesave situacije umiju napraviti uvjerljivima. Kako je jedan poklonik ustvrdio, nakon “jedinice” ovo je najbolji film u serijalu.

More nostalgije

Problem je jedino što su se granice bezobrazluka u komedijama znatno pomakle. Ukoliko vam se sviđaju “Mamurluk” i njegov nastavak te sve što smisli Sascha Baron Cohen, novo izdanje “Američke pite” bit će za vas poput kamilice. Ima tu zgodnih provokacija, no sve je zavijeno u celofan političke korektnosti: gay je o.k. (i to kada su oba spola u pitanju), muški je seksizam najgora devijacija - i sve u tom stilu. Ipak, ukoliko ste bili tinejdžer u vrijeme prvog filma, “Okupljanje” će vas uroniti u more nostalgije i osigurati nezaboravan doživljaj. A to nije za podcijeniti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:49