ODLAZAK STARE GARDE

'OLIČENJE FRANCUSKOG ŠARMA' U Parizu umrla Mireille Darc, životna partnerica Alaina Delona

 Getty Images
 

U Parizu je u utorak umrla Mireille Darc, francuska glumica koja je tijekom 60-ih i 70-ih glumila u nizu istaknutih francuskih filmova. Darc je petnaest godina bila životna partnerica Alaina Delona, s kojim se upoznala na filmskom setu 1968. Rođena je 1938. u Tolulonu, gdje je i studirala glumu.

Filmsku je karijeru otpočela 1961. u filmu “La Bride sur le cou” Rogera Vadima, a tijekom dvije intenzivne dekade filmske karijere, glumila je u pedesetak filmova, a čak u trinaest koje je potpisao isti režiser - Georges Lautner. Osim Lautnera, angažiraju je Jacques Deray, Andre Cayatte i Michel Audiard, te - jednom prilikom - Jean Luc Godard. Godine 1980. Darc će doživjeti tešku prometnu nesreću, te komplikacije zbog urođene srčane mane. Uspije spasiti život, no nakon 1986. neće više glumiti na filmu. Delon i Darc se razilaze, no ostaju prijatelji, a agencije navode da je Delon bio s bivšom partnericom u posljednjim danima života.

Umrla je u Parizu od komplikacija moždanog udara, u 79. godini. Na vijest o smrti, bivši šef canneskog festivala Gilles Jacob izjavio je da je Darc bila “oličenje francuskog šarma”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:06