MOTOVUN FILM FESTIVAL

Ove godine nudimo optimističan program

 Damir Krajač/CROPIX

Zadnje subote u srpnju već tradicionalno počinje Motovun Film Festival, a njegovo šesnaesto, optimistično izdanje najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare:

- Pozivamo vas sve u Slobodnu zonu Motovun, zonu bez sumornih misli, crnih predviđanja i teških tema. Ideja programa je da se direktno referiramo na vrijeme u kojem živimo, da program bude penicilin i da vas izliječi - istaknuo je direktor festivala Igor Mirković.

Festival otvara film “Imagine” poljskog redatelja Andrzeja Jakimowskog, o nekonvencionalnom profesoru koji sa svojom slijepom učenicom bježi iz instituta u kojem se školuju slijepe osobe, te joj otkriva sve čari vanjskog života. U ulozi učenice Eve je Alexandra Maria Lara, poznata iz filmova “Kompleks Baader Meinhof” i “Kontrola”, gdje je tumačila ulogu ljubavnice Iana Curtisa.

Među 20 filmova glavnog programa valja istaknuti i u Cannesu i Locarnu nagrađenu žensku SF komediju “Camille premotava”, opisanu kao “Muriel se udaje” s indie štihom, zatim bizarnu crno-bijelu komediju “Kompjutorski šah” oca mumblecorea Andrewa Bujalkoskog, te irski film “Dobre vibracije”, o lokalnoj legendi Belfasta koji odluči grad mijenjati glazbom a ne oružjem.

U jednom danu prikazat će se i maraton Ulricha Seidla, točnije njegova “rajska” trilogija koju čine filmovi “Ljubav”, “Vjera” i “Ufanje”, a Seidl će biti i gost festivala.

U Motovunu ćemo vidjeti i dramu “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića koja je premijerno prikazana u Berlinu, a tu su i “Kauboji” Tomislava Mršića, filmska adaptacija istoimene hit-predstave Teatra Exit koju je vidjelo više od 100 tisuća ljudi. Regiju, pak, zastupa “S/Kidanje” Koste Đorđevića, predstavnika najnovije generacije beogradskih filmaša.

Dva provokativna dokumentarna filma predstavila je selektorica Milena Zajović: riječ je o filmu o ruskim disidenticama Pussy Riot, te o dokumentarcu “Fuck For Forest”, o aktivističkom kolektivu iz Berlina koji snima i preko interneta prodaje amaterske porno filmove, a sav prihod ulažu u očuvanje amazonskih prašuma.

Motovunska Mahala naziv je glavnog pratećeg programa festivala, kojim se želi skrenuti pažnja na diskriminaciju Roma, prema Mirkovićevim riječima “zadnjem narodu koji je ostao kamen u cipeli Europe”. Uz 30-ak filmova, održat će se i koncerti romskih glazbenika, među kojima je i poznati trubač iz Makedonije, Džambo Agušev.

Počasni gost ovogodišnjeg Motovuna, kojemu će biti uručena nagrada Maverick, iranski je redatelj Mohsen Makhmalbaf, koji je zbog borbe s režimom pet godina proveo u zatvoru, a velik dio njegovog opusa u Iranu je zabranjen. Kao član žirija Motovun će posjetiti i Kjartan Sveinsson, donedavni član islandskog post-rock benda Sigur Rós, poznat i kao autor filmske glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:02