SVJETSKA PREMIJERA

POSJET OCU U ZATVOR 'Piknik' Jure Pavlovića odlazi na Berlinale

 Almmir Fakić
Nakon 'Žutog Mjeseca' Zvonimira Jurića, 'Piknik' je drugi domaći kratki film ikada predstavljen na Berlinaleu

Kratki film o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru, u službenom će programu ovogodišnjeg Berlinalea imati svjetsku premijeru.

'Piknik' govori o 15-godišnjem Emiru koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet svome ocu koji izdržava zatvorsku kaznu na Igmanu, međutim, zbog prometne gužve oni kasne.

Film se od tisuća prijavljenih našao među njih 65 iz 35 zemalja koji će se prikazivati na ovom prestižnom festivalu kao dio natjecateljskog programa Generation 14plus.

Ovaj program namijenjen je mlađoj publici te donosi filmove koji tematiziraju probleme mladih, a nakon 'Žutog Mjeseca' Zvonimira Jurića, drugi je domaći kratki film ikada predstavljen na Berlinaleu.

Film je snimljen u produkciji kuće Sekvenca, a sufinanciran je od strane South East Europe Cinema Network i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. Režiju filma potpisuje Jure Pavlović, produkciju Luka Venturin i Jure Pavlović, scenarij Džejna Avdić i Jure Pavlović, kameru Almmir Fakić, montažu Dragan Von Petrovic, zvuk Marko Grgić i Vladimir Božić, a glavne uloge tumače Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić.

Prizor iz filma 'Piknik'

Jure Pavlović je za svoj prvi profesionalni kratki igrani film 'Pola ure za baku' nagrađen Zlatnom Uljanicom na Danima hrvatskog filma, te je prikazan na brojnim uglednim međunarodnim festivalima. Njegov drugi profesionalni kratki igrani film "Kišobran" premijerno je prikazan na 10. Festivalu mediteranskog kratkog filma u Tangieru gdje je u jakoj konkurenciji (koja je uključivala kratke laureate Cannesa, Berlina i EFA-e) nagrađen festivalskom nagradom za najbolju režiju.

Na Danima hrvatskog filma film je nagrađen nagradom za najbolje glumačko ostvarenje, na festivalu Filmski Front u Novom Sadu specijalnim priznanjem, a na Worldfestu u Houstonu Platinum Remi nagradom, te je prikazan na brojnim uglednim festivalima (Cottbus FF, Sofia IFF; Braunschweig FF, Bovino FF, Cinefiesta FF). Trenutno radi na razvoju svog dugometražnog prvijenca pod naslovom 'Samo zatvori oči'.

Od 5. do 15. veljače ove godine, u Berlinu će Zlatnog medvjeda za nova filmska ostvarenja priželjkivati i slavni Terrence Mallick, Werner Herzog, Jafar Panahi, Andreas Dresen, te mnogih drugi.

Pogledajte trailer filma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:38