DUHANSKI INCIDENTI

POTIČE LI NETFLIX UPOTREBU DUHANA KROZ SERIJE? 'Stranger Things' ima rekordne 182 scene pušenja

Čak 79 posto serija na Netflixu, popularnom streaming servisu, prikazuje upotrebu duhana među tinejdžerima i mladim ljudima, otkrila je nova studija koja je podigla prašinu u stranim medijima.

Naime, uporaba cigareta prikazuje se znatno više u jednoj Netflixovoj seriji, nego na bilo kojoj drugoj televiziji s nacionalnom koncesijom ili pak na kabelskoj televiziji. Riječ je o seriji “Stranger Things” u kojoj postoje čak 182 scene u kojima su likovi “zapalili”.

Stručnjaci iz područja zdravstva upozoravaju da su rezultati alarmantni s obzirom na to da je dokazano da će tinejdžeri pušenje vjerojatno usvojiti kao “cool” naviku vide li omiljene glumce koji puše na zaslonu, a to dokazuje i istraživanje koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u 2017. godini koje otkriva da kod tinejdžera postoji dva do tri puta veća vjerojatnost da će početi pušiti vide li glumce i poznate osobe da to čine.

Jedan od istraživača iz Truth Initiative, aktivističke skupine koja je provela istraživanje, zaključuje da serije glorificiraju duhanske proizvode unatoč globalnim zakonskim nastojanjima osvješćivanja mladih o povezanosti uzročno-posljedične veze između cigareta i tumora. Robin Koval, predsjednica spomenute Inicijative koja je provela istraživanje, istaknula je da su serije poput “Stranger Thingsa” privukle približno 15,8 milijuna gledatelja u roku od tri dana nakon objavljivanja druge sezone koja prikazuje šokantnu količinu scena u kojima likovi puše.

- Očekivali smo da ćemo vidjeti puno scena s cigaretama, ali razmjer toga što smo vidjeli doista je šokantan - istaknula je Koval koja je s kolegama u istraživanju koristila nacionalni uzorak kako bi identificirali 14 najpopularnijih serija u populaciji mladih u dobi između 15 i 24 godine. Ispostavilo se da su najpopularnije televizijske serije: “Walking Dead”, “Walking Dead”, “Big Bang Theory”, “Modern Family”, “American Horror Story”, “Bones”, “Once Upon a Time” i “Pretty Little Liars”, a među najpopularnijim serijama su i Netflixove “Stranger Things”, “Orange is the New Black”, “Fuller House”, “The Unbreakable Kimmy Schmidt”, “House of Cards”, “Making of a Murderer” i “Daredevil”. Nakon što su istraživači prikupili informacije, gledali su po jednu cijelu sezonu svake od navedenih serija.

Na uzorku iz sedam Netflixovih otkrili su da sadrži 319 duhanskih incidenata, kako su ih nazvali, u usporedbi sa sedam televizijskih i kabelskih serija koje su sadržavale njih 139. Najgori prijestupnici su Netflixove serije “Stranger Things” sa 182 scene s cigaretama, a slijedi serija “Orange is the New Black” sa 45 duhanskih incidenata. Streaming platformame sve su popularnije, broj serija porastao je za 137 posto u posljednjem desetljeću, a mladi u prosjeku provode 12 do 13 sati tjedno gledajući serije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:33