SJEĆATE LI GA SE?

Preminuo glumac (88) koji je obilježio jedan od najvećih sf filmova: ‘Glad za slavom može vas ubiti‘

M. Emmet Walsh

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia
Glumio je uz holivudske zvijezde poput Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Paula Newmena, Stevea Martina..

Američki karakterni glumac M Emmet Walsh, poznat po ulogama u kultnom klasiku "Blade Runner" i recentnom krimiću "Nož u leđa", umro je na pragu devedesetih, u 89. godini života.

Da je umro, potvrdio je za Variety njegov menadžer Sandy Joseph, piše The Guardian..

Walsh, koji je tijekom karijere odigrao više od 220 filmskih i televizijskih uloga, umro je u Vermontu, gdje je i odrastao. Rođeni Njujorčanin prvi se put na filmu pojavio u "Midnight Cowboyju" 1969. godine.

1977. godine u sportskoj komediji "Siloviti udarac" glumio je uz Paula Newmana, naredne godine u filmu "Zločin u krvi" bio je dio glumačke postave koju je predvodio Dustin Hoffman. 1979. godine pojavljuje se u filmu "Neprilagođen", u kojem glavnu ulogu tumači Steve Martin.

1982. godine uslijedila je uloga u znanstveno-fantastičnom klasiku redatelja Ridleyja Scotta "Blade Runneru", jednoj od najvećih uspješnica slavnog Harrisona Forda.

Upravo o tome filmu Walsha su najviše ispitivali, rekao je The Hollywood Reporteru 2017. godine.

"Nismo znali što reći ili misliti ili napraviti" Nismo imali pojma što smo napravili. Jedini koji je imao pojma je bio Ridley", pričao je Walsh.

Dvije godine nakon uloge Bryanta u filmu "Blade Runner", došla je i ona Lorena Vissera, privatnog detektiva u "Jednostavno krvavo", igranom filmu prvijencu braće Coen.

"Svakog puta pokušaš pronaći nešto specifično što funkcionira kod određenog lika. Ako glumiš negativca, ne glumiš ga kao negativca. Visser sebe ne vidi kao osobito lošeg ili zlog pojedinca. Na rubu je zakona, no to ga zabavlja", rekao je za The Guardian o 2017. godine.

Pojavio se, među ostalima, i u filmovima "Romeo + Juliet", "Moj dečko se ženi" te "Raising Arisona" Joela Coena te serijama "Frasier", "Dosjei X" te "Zona sumraka".

"Više me zabavlja igrati desetero različitih ljudi nego deset puta igrati istu osobu. Jednom je to smetlar, sljedeći put je to ravnatelj Princetona", rekao je jednom prilikom za Houston Chronicle.

"Život karakternog glumca je dobar. Bio sam blizu slavnih. Bio sam u blizini Redforda i Hoffmana, to je zastrašujuće. Glad za slavom je poput hrtova koji love mehaničkog zeca. Do trena kad ga ulovi, toliko je umoran da više ne može trčati i moraš ga ustrijeliti", rekao je jednom za Orange County Register.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:54