ŠEST PRIJEDLOGA

Priče o najstarijem policijskom novaku, rivalstvu modnih titana te odnosu ‘kralja rock & rolla‘ i Priscille na streaming platformama

Nathan Fillion, The Rookie

 Abc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Abc/backgrid/backgrid Uk/profimedia
Biografska drama ‘The New Look‘ stavlja fokus na antagonizam i rivalstvo između dvoje titana - Diora i nezaboravne Coco Chanel

THE NEW LOOK, APPLE TV+

Vidjevši prvu modnu reviju danas kultnog francuskog modnog dizajnera Christiana Diora održanu na proljeće 1947. godine, Carmel Snow, tadašnja glavna urednica časopisa Harper‘s Bazaar, kolekciju je, obrativši se kreatoru, entuzijastično komentirala riječima: "Ovo je poprilično revolucionarno, dragi Christiane. Tvoje haljine imaju ‘novi look‘". Upravo idejni tvorac toga "novoga looka‘ (eng. new look) središnja je figura nove, istoimene serije koja se trenutno prikazuje na Apple TV+, biografske drame Todda A. Kesslera koja fokus stavlja na antagonizam i rivalstvo između dvoje titana - Diora (Ben Mendelsohn) i nezaboravne Coco Chanel (Juliette Binoche) te ispreplitanje politike i visoke mode u Parizu četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća. Osim Mendelsohna i jedne od najpoznatijih francuskih glumica Binoche ("Čokolada", "Engleski pacijent", "Orkanski visovi", "Tri boje: plavo"), glumačku ekipu čine i glumci John Malkovich, Maisie Williams, Claes Bang te Glenn Close.

ONE DAY, NETFLIX

Putevi djevojke iz radničke klase Emme Morley (Ambika Mod) i mladića iz dobrostojeće obitelji Dextera Mayhewa (Leo Woodall) prvi se put sretnu 15. srpnja 1988. godine u večeri proslave završetka studija na Sveučilištu u Edinburghu. Prvotna iskra, koja između mladih frcne te noći, početak je priče koja Emmu i Dextera prati kroz četrnaest polusatnih epizoda. Svaka od njih protagoniste pronalazi na isti dan - 15. srpnja - samo druge godine, te gledatelju daje uvid u tijek njihovih života. Zanimljiv koncept serije koja se trenutno nalazi na trećemu mjestu liste najpopularnijih Netflixovih serija u Hrvatskoj ideja je britanskog pisca Davida Nichollsa koji u svome romanu "One Day" (2009) svako poglavlje posvećuje životu glavnih likova na isti datum kroz dvadeset godina. Knjiga je svoju filmsku adaptaciju dobila 2011. godine u vidu romantične drame danske redateljice Lone Scherfig, a Emmu i Dextera u toj su verziji utjelovili Anne Hathaway i Jim Sturgess.

MEA CULPA, NETFLIX

Dok ponajbolja američka izvođačica, Teksašanka Beyonce, zadnjih dana pažnju plijeni dvama novim singlovima ("Texas Hold‘Em" i "16 Carriages") s nadolazećeg albuma "Act II", za koji se naslućuje da označuje njen glazbeni povratak južnjačkim korijenima, njena kolegica iz R&B grupe Destiny‘s Child - Kelly Rowland, ovoga je puta zanimanje medija privukla svojom glumom, a ne glasom. Naime, u trileru "Mea Culpa" scenarista i redatelja Tylera Perryja, ova američka umjetnica tumači ulogu kriminalne braniteljice koja se, preuzevši slučaj muškarca (Trevante Rhodes) optuženog za ubojstvo vlastite djevojke, zaplete u mrežu opasnosti i strasti.

NOVAK, NETFLIX

Dok je u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno počelo prikazivanje šeste sezone serije "Novak", prve četiri sezone pronalaze nove obožavatelje na Netflixu. Serija čiju glumačku postavu predvodi šarmantni kanadsko-američki glumac Nathan Fillion, mnogima najpoznatiji kao pisac krimića Richard Castle, trenutno se u Hrvatskoj pozicionirala na sedmo mjesto najgledanijih serija dostupnih na spomenutoj platformi. U žiži zbivanja ove proceduralne policijske drame obogaćene, kako komičnim trenucima, tako i akcijskim elementima, najstariji je novak losanđeleške policije (LAPD) John Nolan. Lik je to, piše New York Post, nadahnut stvarnom životnom pričom policajca Williama ‘Billa‘ Norcrossa koji je snove o pridruživanju policiji ostvario u petom desetljeću. Osim napretka ovog neobičnog novaka, serija prati i uspone i padove njegovi mlađih kolega, kao i njihove odnose s nadređenima poput strpljivog narednika Wadea Greyja (Richard T. Jones) i strogog, ali zaštitnički nastrojenog i brižnog Tima Bradforda (Eric Winter).

PRISCILLA, MAX/APPLE TV+

Ovo je Elvisovo vrijeme. Nakon Luhrmannovog "Elvisa" (2022) za kojega je posvećeni glumac Austin Butler nominiran i za najprestižniju američku filmsku nagradu Oscar, s prikazivanjem je 2023. počeo i biografski film "Priscilla" redateljice Sofije Coppole koji naglasak stavlja na odnos Priscille (Cailee Spaeny) i deset godina starijeg ‘kralja rock & rolla‘ Elvisa (Jacob Elordi). Priča temeljena na knjizi "Elvis and Me", čija je autorica sama Priscilla, ispripovijedana je iz ‘njene‘ perspektive, piše Variety, a par prati od njihova prva susreta u Njemačkoj do zajedničkoga života u Gracelandu. Coppola, kći renomiranog redatelja Francisa Forda Coppole ("Kum"), koja je redateljsko ime izgradila na filmovima "The Virgin Suicides", "Izgubljeni u prijevodu" te "Marie Antoinette", uprizorila je, kako najsvjetlije, tako i najmračnije ključne trenutke veze i braka kultnog para poput upoznavanja tada četrnaestogodišnje Priscille i dvadesetčetverogodišnjeg Elvisa, vjenčanja, rođenja kćeri Lise Marie te kraha braka.

KOD 8: DRUGI DIO, NETFLIX, 28. veljače

Pet je prošlo godina od "Koda 8", znanstveno-fantastičnog akcijskog filma o čovjeku s nadljudskim moćima koji, kako bi skupio novce za bolesnu majku, počne surađivati s kriminalnom skupinom koja ‘dila‘ drogu Psyke napravljenu od likvora osoba s posebnim moćima. Priča o Connoru Reedu (Robbie Amell) sada je dobila nastavak. Iako su im se na kraju "Koda 8" putevi razišli, novi razvoj događaja ponovno će spojiti Connora i Garretta (Stephen Amell), koji su udruženim snagama planirali veliku pljačku. Na početku "Koda 8: Drugi dio" Connor, naime, radi kao domar u kulturnom centru, a svaka povezanost s Garrettom je stvar prošlosti. Garrett pak, piše Netflix, pokušava izbjegavati nevolje, no u njih ponovno upadne kada je prisiljen pomoći četrnaestogodišnjoj Pav da pobjegne od korumpiranih policajaca. Uskoro će Connor ponovno zatražiti Garrettovu pomoć, no može li uistinu vjerovati čovjeku zbog kojega je već jednom završio u zatvoru?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:16