‘MEAN GIRLS‘

Prošla su dva desetljeća otkad nas je zaludio film ‘Opasne djevojke‘. Teško ćete pogoditi tko je napisao scenarij

Mean Girls, 2024.

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
U filmu nastupa u sićušnoj ulozi Lindsay Lohan, zvijezda originalnih ‘Opasnih djevojaka‘, za taj trud morali su joj isplatiti pola milijuna dolara

Navršila su se točno dva desetljeća otkad je film "Opasne djevojke" zaludio ponajprije Ameriku a zatim i svijet. Vjerojatno ne znate da je scenarij napisala Tina Fey, koja je tada već bila zaštitni znak kultnog humorističkog show programa "Subotom uvečer uživo", ona je pročitala knjigu Rosalind Wiseman "Queen Bees and Wanabees" (mogli bi to prevesti kao "Matice i one koje bi to htjele postati), o srednjoškolkama koje imaju svoje klape i onaj tko se u njih ne uklopi može imati velikih problema. Budući da je knjiga bila non-fiction, Tina je napisala razgovijetnu priču, s likovima za koje su se natjecale vodeće mlade zvijezde toga razdoblja. Tek da spomenemo Lindsay Lohan, ona je imala burnu i razmjerno kratku karijeru, Rachel McAdams i danas glumi bez prevelikih pauza, Amanda Seyfried danas je popularnija nego tada, zahvaljujući mjuziklu "Mamma Mia!" i Netflixovom filmu "Mank" (nominacija za Oscar i za Zlatni globus), Lizzy Caplan kasnije je zablistala u seriji "Majstori seksa", jednu od uloga Tina je napisala za sebe, a jednu za svoju prijateljicu Amy Poehler, a bila je tu još sva sila glumica koje iza sebe nisu ostavile pretjeranog traga. Film je imao veliki uspjeh u kinima, koštao je 18 milijuna dolara, a zaradio 130 milijuna bruto, što je itekako pozitivna bilanca i dostatan razlog da su odmah htjeli snimiti njegov nastavak. Tina je, međutim, oklijevala, nije htjela upropastiti reputaciju hita koji se citirao na društvenim mrežama i to čak i među političarima. Prepustila je drugima da rade jeftine verzije, a ona se usredotočila na mjuzikl, za koji je prilagodila svoj scenarij za film, dok je glazbu skladao njezin suprug Jeff Richmond, na stihove Neila Benjamina. Mjuzikl se dosta dugo pripremao, naposljetku je praizveden na Broadwayu 2018., dočekan je s vrlo dobrim recenzijama i nominiran za 12 nagrada Tony. Bio je popularan, ali mu je vijek skratila pandemija, a i Tina Fey je zaključila da mjuzikl zaslužuje svoju filmsku verziju. Da ne zaboravimo, napravljena je i video igra po filmu, te napisano nekoliko knjiga.

Priča filmskog mjuzikla se ne razlikuje pretjerano od filma, a ni od samog kazališnog mjuzikla, iako je u odnosi na potonji radikalno skraćena: taj je trajao dva i pol sata a filmska verzija oko 110 minuta.

Ako ste pravi poklonik "Opasnih djevojaka", nema potrebe da vas podsjećamo na fabulu, no neupućenih ima popriličan broj. 16-godišnja Cady Heron (Angourie Rice) vratila se s majkom iz Kenije i upisala srednju školu North Shore (ta je, dakako, fiktivna). Tamo se odmah sprijatelji sa otpadnicima Janis (Auli‘i Cravalho) i Damianom (Jaquel Spivey), koji je upozore da se čuva "Plastičarki": njih predvodi Regina (Reneé Rapp), cura iz bolje obitelji, koja uživa u maltretiranju slabijih. Iz nekog razloga Regina procijeni da bi Cady bila dobra članica "Plastičarki", ali ne zna da se njoj sviđa njezin bivši dečko Aaron (Christopher Briney). Kad to shvati, među djevojkama nastaje rat kakav škola North Shore još nije vidjela.

U filmu nastupa u sićušnoj ulozi Lindsay Lohan, zvijezda originalnih "Opasnih djevojaka", za taj trud morali su joj isplatiti pola milijuna dolara, pojavljuju se i Jon Hamm kao školski trener, ali i Tina Fey i Amy Poehler. Film je koštao 36 milijuna dolara, a zaradio je 83 milijuna bruto, no distribucija mu još nije završena.

Opasne djevojke

am. teen. humor. mjuzikl, 2024.

REDATELJI: Samantha Jayne i Arturo Perez jr.

BUDŽET: 36 milijuna dolara

U KINIMA: od 8. veljače

ZGODNE ALI OPASNE

Angourie Rice

Mlada Australka počela je glumiti još kao djevojčica, a probojnu ulogu dobila je u akcijskoj komediji "Dobri momci" uz Ryana Goslinga i Russella Crowea. Igrala je i u vesternu "Opčinjen" s Nicole Kidman i Colinom Farrellom, a morali ste je zapaziti u novoj trilogiji "Spider-Mana" s Tomom Hollandom, gdje je glumila Betty Brant. Nagrađena je za ulogu u "Damama u crnom" u režiji Brucea Beresforda.

Reneé Rapp

Nakon uspješnog debija u kazalištu u "Proljetnom buđenju" Franka Wedekinda, sve je češće isticala kako se želi afirmirati kao pjevačica. U "Opasnim djevojkama" najprije je igrala na Broadwayu na određeno vrijeme, da bi joj poslije produžili ugovor. Bez obzira na dobre kritike, istakla je da je puno više truda uložila u snimanje prvog samostalnog albuma i da joj je glazba važnija od glume.

Tina Fey

Poznata komičarka (serija "Televizijska posla") bila je glavna scenaristica humorističkog showa "Subotom uvečer uživo", u kojem je prvi put surađivala s Amy Poehler: ona joj je postala bliska prijateljica, a kritičari su isticali kako se na malom ekranu nadahnuto nadopunjuju, što se vidjelo i u vođenju Zlatnog globusa. "Opasne djevojke" su joj najveći samostalni uspjeh i zasad se čini da će tako i ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:04