'JEZOVITA ENERGIJA'

PUBLIKA PADALA U NESVIJEST Predstavu 'Tit Andronik' zbog nasilja smiju gledati samo stariji od 18

 YouTube

ZAGREB - U sklopu programa "Kazalište na filmskom platnu", što se održava u povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea u zagrebačkom kinu Tuškanac, prikazat će se predstava "Tit Andronik", najavljena kao "groteskno nasilna i smiono eksperimentalna tragedija", namijenjena starijima od osamnaest godina.

Snimka kazališne predstave u produkciji Globe teatra iz 2014. nova je verzija spektakularne tragedije tog kazališta postavljene prije deset godina u režiji Lucy Bailey, koja je ostala zapamćena i po tome što se zbog vjerno prikazanog nasilja znalo dogoditi da se netko od publike onesvijesti.

Radnja se odvija oko generala iz naslova koji se vraća u Rim iz rata protiv Gota i kao ratne zarobljenike dovodi kraljicu Tamoru i njena tri sina. Najprije žrtvuje Tamorina najstarijega sina da bi udovoljio duhovima vlastitih mrtvih sinova, a zatim odluči odbiti ponuđenu mu carsku krunu, što započne jezoviti slijed događanja prepun sakaćenja, silovanja i ubojstva, stoji u najavi projekcije iz "Tuškanca".

Ta je Shakespearova tragedija, napisana "jezovitom energijom koju pisac nikada nigdje nije ponovio", bila veliki hit u njegovoj ranoj karijeri, dodaje se.

Charles Spencer iz Daily Telegrapha napisao je u povodu nove verzije predstave da nije primijetio da je prilikom gledanja netko izgubio svijest, ali je nekoliko gledatelja prije kraja izašlo iz dvorane.

"Za mnoge od nas Shakespeare je vrelo mudrosti i ljepote i šokantno je otkriti da je napisao i ovu elizabetansku verziju slasher filma. No, ako imate jak želudac, ova je drama izvanredna i kao da kroz mnoga stoljeća govori o strahotama našega vremena s nizom jezovita nasilja i gorućom mržnjom", ustvrdio je.

Maxwell Cooter iz WhatsOnStage je ocijenio kako je Bailey uspjela pronaći poeziju i emotivnu snagu u tom djelu, ali je donijela i više humora nego 2006. Zapitao se zašto se tako bogata i dosljedna predstava tako rijetko izvodi i je li to možda zbog toga što kazališta nemaju dovoljno kutija prve pomoći.

U trosatnoj predstavi glume Obi Abili, Steffan Donnelly, Dyfan Dwyfor, Samuel Edward-Cook, Ian Gelder, Paul Ham, Ethan Hammer, William Houston, Nicholas Karimi, Jake Mann, Brian Martin, Matthew Needham, Bryonie Pritchard, David Shaw-Parker, Flora Spencer-Longhurst, Indira Varma, Jaime Wilkes, Jude Willoughby.

Scenografiju je napravio William Dudley, a glazbu Django Bates.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:21