FIJASKO

STUDIO SLAVNOG FRANCUSKOG REDATELJA PRED BANKROTOM! Posljednji Bessonov SF spektakl doživio totalni debakl, a u njega je uloženo 177 milijuna dolara!

Luc Besson
 Mario Anzuoni / REUTERS

Produkcijska kuća francuskog redatelja Luca Bessona EuropaCorp bilježi rekordne gubitke, a vodeći ljudi tvrtke razmatraju kako pokriti minus i smanjiti troškove, piše The Guardian.

Neuspjeh Bessonovog znanstveno-fantastičnog spektakla Valerian i Grad tisuću planeta najviše je naštetio EuropaCorpu jer je s budžetom od 177 milijuna dolara - astronomskim iznosom za francuski film - zaradio svega 40 milijuna dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i 225 milijuna dolara ukupno u cijelom svijetu.

Besson je početkom studenog ove godine ponovno preuzeo kontrolu nad produkcijskom kućom koju je prije toga vodio Marc Shmuger, veteran produkcijske kuće Sony Pictures.

Iz EuropaCorpa su rekli da razmatraju mogućnost dokapitalizacije ili restrukturiranja duga s obzirom na to koliko koštaju njihovi dugovi i koliko su im zrele kreditne linije. Uz to, rekli su da će razmotriti mogućnost prodaje tehnike za postprodukciju filmova, ali i filmova u njihovom vlasništvu.

Bessonova produkcijska kuća je rekla da žele svake godine proizvesti dva ili tri filma na engleskom i dva filma na francuskom.

EuropaCorp se obogatio producirajući uspješnice poput serijala The Transporter i Taken, međutim financijski bi ih fijasko Valeriana mogao pokopati. Na tom su filmu pretrpjeli 120 milijuna eura gubitaka.

Prošle je godine kineska produkcijska kuća Fundamental Films u EuropaCorp uložila 60 milijuna eura te tako postala drugi najveći dioničar tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:54