INTIMNI MEMOARI

TAJNI PROJEKT VELJKA BULAJIĆA ‘S Orsonom sam pripremao film o Staljinu. Moskva nas je spriječila’

Legendarni redatelj uskoro će objaviti monografiju prepunu intimnih zgoda s nekim od najpoznatijih ljudi na svijetu

Veljku Bulajiću, legendi bivše jugoslavenske kinematografije, redatelju za Oscara nominirane “Bitke na Neretvi”, uskoro kod izdavačke kuće Zrinski izlazi opsežna monografija u kojoj će, uz ostalo, biti objavljene nepoznate fotografije iz bogate karijere 86-godišnjeg filmaša. Riječ je o monografiji koju je počeo raditi pokojni Mato Kukuljica, a dovršio njezin urednik Božo Rudež.

Zgode u Cannesu

Veljko Bulajić probio se u međunarodni svijet filma 1959. kada je njegov “Vlak bez voznog reda” uvršten u program Canneskog festivala. Otada je često bio pozivan u žiri A festivala. U Cannesu su 1968. s njim, uz ostale, žirirali slavna glumica Monica Vitti i glasoviti redatelj, oskarovac Roman Polanski. Veljko Bulajić poznato je iz flmskih krugova, godinama je bio u dobrim odnosima s kontroverznim Polanskim.

“Jednom me prilikom pitao zašto ne napustim socijalizam i Jugoslaviju i počnem raditi kao redatelj u nekoj zapadnoj zemlji”, ispričao je prije jednom Bulajić.

U Canneskom žiriju 12 godina kasnije, 1980., bili su s Veljkom Bulajićem Gian Luigi Rondi, Albina du Boisrouvray, Ken Adam, Michael Spencer, Leslie Caron, a hrvatski se redatelj crnogorskog podrijetla tada imao prilike družiti i s Kirkom Douglasom, ocem Michaela Douglasa.

Na fotografiji koja svjedoči o nominaciji “Bitke na Neretvi” za Oscara prisutni su redatelj Veljko Bulajić, te tadašnji predsjednik Američke akademije i slavni holivudski glumac Gregory , koji je za ulogu u filmu “Ubiti pticu rugalicu!” dobio Oscara.

Holivudski velikani

Bila je u to doba velika čast da pokraj svih holivudskih redatelja za predsjednika Akademije bude izabran neki glumac.

U “Bitki na Neretvi” glumili su, uz ostale, Yul Brynner, Hardy Kruger i Orson Welles. Orson Welles je bio rekao da je “Bitka na Neretvi” više nego običan bum-bum" film, a Yul Brynner je bio izjavio da je “Neretva” najiskreniji scenarij koji je pročitao u svom dugogodišnjem radu. Brynnera i Krugera možemo vidjeti u društvu Veljka Bulajića i producenta Henryja T. Weinsteina na fotografiji koja je snimljena na pariškoj premijeri “Neretve”, dok je s Orsonom Wellesom Bulajić planirao jednu posve ekskluzivnu redateljsku suradnju koja, na žalost, iz političkih razloga nikad nije realizirana.

Naime, upućeni filmski krugovi znaju da su Veljko Bulajić i Orson Welles planirali ranih sedamdesetih snimiti film “Odlazak Staljina” u kojem se čitava radnja trebala odvijati u noći u kojoj Staljinovi suradnicu iščekuju smrt vođe.

Film je čak bilo odobrilo sovjetsko ministarstvo kulture, no Moskva je na kraju sve stopirala, rekavši da je prerano za snimanje takvog filma.

Mlade glumice

Navodno da postoji pismo koje i dandanas čuva Veljko Bulajić, a koje kroz nekoliko riječi svjedoči o tome koliko je slavni Orson Welles silno želio snimiti film o Staljinu s Veljkom Bulajićem. Jedan od rariteta je i probna snimka brazilske glumice Florinde Bolkan koja je igrala Sofiju, suprugu prestolonasljednika Franje Ferdinanda u “Atentatu u Sarajevu”, filmu iz 1975. godine. Izaći će na svjetlo dana i manje poznate fotografije hrvatskih glumaca koji su sudjelovali u Bulajićevim filmovima. Jedna od njih je Antun Nalis koji je za ulogu u filmu “Pogled u zjenicu sunca” morao u 40 dana skinuti više od 20 kilograma. Bulajić je snimao i film “Visoki napon”.

Na nepoznatoj fotografiji s probnog snimanja zajedno su glumica Božidarka Frajt, majka Bojane Gregorić, i tada vrlo mlada glumica Sanja Vejnović. Navodno je dogovoreno da monografija o Bulajiću bude objavljena i u Italiji, što je jedan od rijetkih slučajeva da naš filmaš takvo izdanje dobije u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:33