DOKUMENTARCI U MEDICI

TENIS I LUBENICE Kako je zabačeno romsko selo u Baranji od svih EU natječaja na kraju dobilo...

U mađarskom selu Besence živi tek 126 osoba, a stopa nezaposlenosti je 98 posto. Energični gradonačelnik prijavio se na sve moguće natječaje fondova EU i dobio izgradnju hortikulturnih vrtova i teniskog terena

Zanimljiv program novih istočnoeuropskih dokumentaraca zaživio je srijedom u zagrebačkom Autonomnom kulturnom centru Medika, u Pierottijevoj 11.

Tamo je prošli tjedan prikazan ruski film 'Krv', o donatorima krvi koji čekaju u redovima pred mobilnom stanicom za doniranje krvi koja putuje po ruskim selima. Petnaest eura koje mogu dobiti za pola litre krvi, mnogima je jedini prihod. Priča je to o Rusiji koja ekonomiju bazira na izvozu nafte, dok nezaposleni jadnici pokušavaju preživjeti 'izvozom' vlastite krvi.

Sutra u Mediku dolazi novi dokumentarac iz bliskog nam okruženja, ovaj put iz mađarskog dijela Baranje. 'Igrači / Besence Open / Men with balls' Kristófa Kovácsa u 69 minuta priča priču o mađarskom selu Besence, gdje živi tek 126 osoba, a stopa nezaposlenosti je 98 posto.

Iz filma 'Igrači'

Energični gradonačelnik zabačenog romskog sela odlučio je upisati svoje mjesto na zemljopisnu kartu i prijaviti se na sve moguće natječaje fondova EU. Skupio je sredstva za dva projekta: izgradnju hortikulturnih vrtova i teniskog terena. Hoće li mještani naučiti igrati tenis i saditi lubenice?

Iz filma 'Igrači'

Film je svoju premijeru imao u konkurenciji najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma IDFA Amsterdam. Projekcija se održava u sklopu međunarodne inicijative Kinedok čiji je hrvatski partner Restart. Ulaz je besplatan (a donacija poželjna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:04