ŠALABAHTER IZ FILMA

U kinima igra posljednji film čuvenog japanskog redatelja: Ovo je pet razloga zašto ga morate gledati!

Prizor iz filma ”Dječak i čaplja”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Ako je ovo zaista posljednji film japanskog majstora, od filmofila koje uveseljava od 1979. godine oprostio se velikim djelom

Dolazak animiranog fantastičnog filma "Dječak i čaplja" japanskog redatelja Hayaa Miyazakija u kina diljem svijeta istovremeno je i sretna i tužna prilika.

Majstor animacije i jedan od osnivača slavnog Studija Ghibli, naime, odlazi u mirovinu i "Dječak i čaplja" bit će njegov posljednji film. Iako je 2013. nakon izlaska filma "Vjetar se diže" rekao da više neće režirati dugometražne filmove, a 2005. također govorio o umirovljenju, ovaj puta, prema svemu sudeći, zaista misli ozbiljno.

Nakon što su Miyazaki i njegov producent te dugogodišnji kolega Toshio Suzuki na nedavno održanoj 96. dodjeli Oscara za "Dječaka i čaplju" dobili nagradu za najbolji dugometražni animirani film, glavni operativni direktor Studija Ghibli Kiyofumi Nakajima rekao je da 83-godišnji redatelj i 75-godišnji producent na dodjelu u Los Angelesu nisu doputovali zbog svojih poodmaklih dobi. Nakajima je dodao da produkcija filma bila izazovna te da mu je drago što je toliko ljudi pogledalo film.

Radnja "Dječaka i čaplje" odvija se za vrijeme Rata na Pacifiku (7. srpnja 1937. - 9. rujna 1945.). Nakon što mu majka Hisako pogine u požaru u bolnici u Tokyju, dječak Mahito Maki (Soma Santoki) zajedno s ocem, vlasnikom tvornice streljiva Shoichijem Makijem (Takuya Kimura) napusti grad i ode na selo gdje živi njezina sestra, Shoichijeva nova supruga Natsuko (Yoshino Kimura). Mahito tijekom boravka na selu upozna tajanstvenu sivu čaplju (Masaki Suda) koja mu kažu da njegova majka nije mrtva te mu ponudi da ga odvede k njoj.

"Dječak i čaplja" u hrvatskim kinima igra od 14. ožujka, a kritičar Jutarnjeg Damjan Raknić donosi pet razloga zbog kojih biste trebali pogledati posljednji film legendarnog Hayaa Miyazakija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:40