ODLAZAK BELOG BORE

Ubio se legendarni glumac Bekim Fehmiu

Slavni jugoslavenski glumac Bekim Fehmiu (74) pronađen je danas mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. To je agenciji Tanjug potvrdio srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. Ministar je izjavio da se pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu. Bekim Fehmiu rođen je u Sarajevu, a bio je prvi albanski akademski glumac u Jugoslaviji.

Slavu je stekao ulogom Belog Bore u filmu “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića (1967). Film je dobio dvije nagrade na festivalu u Cannesu i bio je nominiran za Oskara 1968. Nakon toga počeo je međunarodnu karijeru te je radio s Dinom de Laurentisom, Johnom Hustonom, Avom Gardner, Charlesom Aznavurom i mnogim drugim zvijezdama.

Zbog političkog progona prema njegovom ocu i djedu te u znak protesta zbog protualbanske propagande povukao se iz javnog života. Godine 1987. dao je oproštajni intervju “Politici” i potom se nije oglasio sve do 2001. godine kada je objavio knjigu sjećanja “Blistavo i strašno”. Snimio je 50-ak filmova, dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i Zlatna arena u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:54