SMOTRA U BEOGRADU

VIDEO: FILMU ZRINKA OGRESTE JOŠ JEDNA NAGRADA 'S one strane' nagrađen na 44. FEST-u, Ogresta proglašen najboljim redateljem, a Lana Barić najboljom glumicom

 Duje Klarić / EPH

Za najbolji film u glavnom natjecateljskom programu FEST-a u Beogradu u nedjelju je proglašen "Dnevnik jedne tinejdžerke" u režiji Marielle Heller, a među pobjednicima FEST-a je i film "S one strane" hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste kao najbolji u manjinskoj srpskoj koprodukciji.

U nedjelju navečer su najboljim filmovima 44. FEST-a dodijeljene službene nagrade festivala u tri natjecateljske selekcije - Glavni program, nacionalna selekcija Srpski film (i manjinska koprodukcija) i Granice, a dodijeljene su i nagrade žirija Nebojša Đukelić, Politikina nagrada Milutin Čolić, te nagrada žirija FEDEORA.

Priznanje Beogradski pobjednik za najbolji film u nacionalnoj selekciji dodijeljeno je filmu "Vlažnost" u režiji Nikole Ljuce, u produkciji Nataše Damjanović i Vladimira Vidića, a nagradu je dodijelo žiri kojim je predsjedavao Dragan Bjelogrlić, a o nagradama su odlučivali Vuk Ršumović, Kozmina Stratan, Nevio Marasović i Bernd Budder.

Beogradskog pobjednika za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji osvojio je film Zrinka Ogreste "S one strane". Ogresta je također osvojio i nagradu za najbolju režiju, uz obrazloženje da je riječ o "vještoj, preciznoj i zreloj režiji koja stilski i ozračjem savršeno prati priču" te "zbog redateljskog rizika i hrabrosti koji se na kraju isplatio.”

“Za glumačku interpretaciju kojom je dala dodatnu dimenziju liku, upotpunila ga i učinila živim i uvjerljivim", nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je hrvatskoj glumici Lani Barić za ulogu u filmu "Ti mene nosiš" Ivone Juke.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Ramin Bahrani za film "99 domova", titulu najbolje glumice ponijela je Bell Paulli u filmu "Dnevnik jedne tinejdžerke", a najbolju mušku ulogu po ocjeni žirija odigrao je Michael Shenon u filmu "99 domova".

Zastor na ovogodišnjem FEST-u službeno je spustio domaći film „Procjep“, reditelja Dejana Zečevića, prvi srpski SF zanstveno-fantastični film, koncipiran tako da se, kako tvrde autori, plasira na svjetsko tržiste. Prodaja u Aziji je već počela, a domaća publika vidjet će ga u kinima tek od 28. travnja.

Hrvatsku je na ovogodišnjem FEST-u predstavljalo osam filmova u različitim programima, uključujući i koprodukcijske projekte. Za nagrade u glavnoj konkurenciji natjecali su se "Zvizdan" Dalibora Matanića, kao i u nacionalnom programu "Srpski film" koji ove godine prikazuje filmove u čijem stvaranju je Srbija sudjelovala kao manjinski koproducent.

U istom programu publika je vidjela još četiri hrvatska filma nastala u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "S one strane" Zrinka Ogreste, "Narodni heroj Ljiljan Vidić" Ivana-Gorana Viteza i "Život je truba" Antonia Nuića.

Film "Svinjari" Ivana Livakovića dio je natjecateljskog programa "Granice", a programa "Fokus Europa" omnibus "Zagrebačke priče 3".

Tijekom Festa od 2. veljače prikazano je više od 110 filmova, među kojima više od 20 redateljskih debija.

U glavnom natjecateljskom programu prikazano je 15 filmova iz Francuske, Irana, Njemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD.

Fimsku smotru u Beogradu ove godine otvorila je čuvena španjolska glumica Victoria Abril, moto FEST-a bio je „Briše granice“, a organizatori su odlučili pokloniti publici još jedan festivalski dan pa će u pondjeljak biti održan PostFestum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:22