PIŠE JURICA PAVIČIĆ

VIDEO: KAKO JE GRU POSTAO DOBAR Nepretenciozan i veseo ljetni hit koji je svjestan vlastite publike

Gru otkrije da u Europi ima brata blizanca koji za razliku od njega ima svilenkastu kosu i voli - poput Grdovića - nositi bijelo

Animacijski studio Illumination Entertainment utemeljitelja Chrisa Meledandrija nametnuo se ovog desetljeća kao konkurent, ali i svojevrsni antipod sofisticiranim animacijskim studijima poput Dreamworksa i Pixara.

Dok su tijekom posljednja dva desetljeća Pixar i Dreamworks težili što skupljim, iluzionistički dojmljivijim i tehnološki što zahtjevnijim filmovima koji će ironijom i intertekstualnošću zadovoljiti i dječju i stariju publiku, Meledandrijev studio krenuo je oprečnim putem. Njihovi filmovi nemaju “crossover” pretenzije, primarna su im publika djeca, a vizualni im kod karakteriziraju primarne boje, grafička jednostavnost i dinamična živahnost. Umjesto da teži iluzionizmu, Illuminationovi filmovi čista su, bazična i tehnološki rudimentarna animacija. Zahvaljujući tome, Illumination je cijenu produkcije uspio svesti na oko pola cijene glavnih konkurenata, i izgraditi iz tog “low-techa” ekonomski i poetički model.

Tvrtka Illumination na svom logu ima mala, žuta bića u obliku dražeja - Minione. Tome se ne treba čuditi: od sedam kino naslova koja je firma proizvela dosad, daleko su najuspješnija bila četiri u kojima se pojavljuje horda tih malih, žutih zlikovaca. Riječ je o trilogiji “Despicable Me” (2010-17) i spin-off filmu “Malci” (Minions, 2015) koju su osmislili francuski animatori Pierre Coffin i Chris Renaud. Riječ je o trilogiji koja prati superzlikovca Grua i njegovu hordu malih, žutih pomagača pripravnih na svakojake diverzije. O popularnosti žutih kapsula s očima dovoljno govori činjenica da su 2015. “Malci” bili najgledaniji film godine u Hrvatskoj.

U prva dva filma Gru je postao dobar, stekao tri djevojčice-pokćerke te ženu. U “Kako je Gru postao dobar” (Despicable M3), na red je došao i - novostečeni brat. Na početku filma, Grua i njegovu gospođu nova šefica otjera iz agencije za borbu protiv superzlikovaca. Istodobno, Gru otkrije da u Europi ima brata blizanca koji za razliku od njega ima svilenkastu kosu i voli - poput Grdovića - nositi bijelo. Dok se Gru bavi obiteljskom problematikom, na horizontu se pojavi novi zlikovac: Balthazar Bratt, bivša televizijska teen zvijezda koji u zločinačke pohode kreće uz pratnju pop-hitova 80-ih.

Autori “Despicable M3” Pierre Coffin i Kyle Balda ne skanjuju se previše od otvorenih posudbi. Već u prvoj akcijskoj sceni filma, jasno se vidi da je netko tu gledao Burtonovog “Batmana”, a kako film teče dalje nalazimo i sijaset drugih citata, od Cartoon Networka do treš-estetike i muzike 80-ih. Kao i svi Illuminationovi filmovi, i ovaj je šaren, veseo i brz, ima jednostavan zaplet koji može pratiti i najmanje dijete, a nakon većine novijih holivudskih hitova ugodno je vidjeti jedan koji nema preuzetne pseudo-mitološke pretenzije. Za razliku od drugih filmova ciklusa, u ovom Malci/Minioni imaju posve perifernu ulogu u radnji. No, autori su savršeno svjesni da su im - kad ustreba - mali žutci na raspolaganju. Netom čim padne tempo ili se radnja zaplete, Coffin i Balda ubace pokoju humorističku epizodu u kojoj žuta horda širi destrukciju - i kino se najednom probudi. Dojam je da bi publika “Despicable Me” bila voljna gledati 90 minuta čiste, žute anarhije.

“Kako je Gru postao dobar” nije nikakvo filmsko čudo. No, riječ je o lakogledljivom filmu koji je svjestan vlastite publike, te koji se nepretencioznošću razlikuje od beznadne preuzetnosti ovosezonskih ljetnih hitova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:03