BOGATA KARIJERA

VIDEO Preminula legendarna glumica Vida Jerman. Glumila je Marijanu u 'Tko pjeva zlo ne misli'

 Saša Midžor Sučić/CROPIX
Glumila sa zvijezdama poput Meryl Streep, Yula Brynnera i Omara Sharifa

U Zagrebu je u subotu u 73. godini iznenada preminula kazališna i filmska glumica Vida Jerman, najpoznatija po ulozi gospodične Marijane, zavodnice iz svevremenskog klasika Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” . Pamtimo i njenu ulogu u filmu “Okupacija u 26 slika” Lordana Zafranovića, onu Ljerke u “Oficiru s ružom”, Hanžikine žene u “Sokol ga nije volio” ili Kate u “Čarugi”.

Tijekom bogate karijere glumila je u više od 20 filmova, a svoju posljednju filmsku ulogu ostvarila je u Grlićevoj komediji “Neka ostane među nama”. Ova, kako su je nazivali, “glumica sa stotinu lica” bila je jedinstvena i po svom znanju stranih jezika (tečno je govorila engleski, španjolski, talijanski, njemački i francuski), zahvaljujući kojemu je dobivala uloge u tada brojnim koprodukcijama koje su se snimale u Jadran filmu i u kojima je glumila sa zvijezdama poput Meryl Streep, Yula Brynnera i Omara Sharifa.

- Bila je 1962. i snimali smo njemački film kojemu se više ne sjećam imena, a ja sam u njemu glumila sirenu. Do 1993. glumila sam u 30-ak koprodukcijskih filmova. Glumila sam SS oficirku u logoru u filmu ‘Sofijin izbor’ s Meryl Streep , a u seriji ‘Vjetrovi rata’ glumila sam židovsku tajnicu s pokojnim Sir Johnom Gielgudom. Meryl Streep je uvijek bila ljubazna, ali pomalo suzdržana prema ostalim glumcima na setu. Sjećam se dobro i filma ‘Željezni križ’ Sama Peckinpaha.

Ja sam baš tada operirala žuč i s puškom sam usred ljeta glumila partizanku. Peckinpach je, pak, obožavao Hrvate i stalno je govorio kako smo po temperamentu slični Meksikancima - prisjetila se u intervjuu Nacionalu Vida Jerman svojih suradnji sa stranim redateljima za koje je smatrala da su joj bili naklonjeniji nego domaći.

Odrastala je u Masarykovoj ulici, tik iznad kafića Zvečka koji je osamdesetih proslavio Novi val, pohađala je Prvu gimnaziju na mjestu današnjeg Muzeja Mimara, studirala je engleski, talijanski i španjolski na Filozofskom fakultetu, no ipak je prevladala ljubav prema glumi koju je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti.

Bila je prva hrvatska glumica koja se skinula na filmu (“Maškarada” Boštjana Hladnika), a zanimljivo je i da se za svoga supruga Darka Kondenara udavala dvaput.

Vida Jerman bila je i vrsna esperantistica, dugogodišnja članica Svjetskog esperantskog saveza i jedina hrvatska glumica koja je više od 30 godina glumila na esperantu, a prilikom Svjetskog kongresa esperantista u Havani upoznala je i Fidela Castra kojeg je toliko opčinila da joj je čak udijelio i poljubac.

1997. odlikovana je ordenom predsjednika Republike Hrvatske za doprinos kazališnoj umjetnosti te za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Pamtimo je i iz “Malog mista” te omiljenih dječjih serija “Smogovci” i “Jelenko”, zapažena je bila i u novijim ostvarenjima - “Bibin svijet”, “Odmori se, zaslužio si”, “Naša mala klinika”, “Dolina sunca” i “Stipe u gostima”. Posljednjih nekoliko desetljeća u kazalištu Trešnja glumila je u predstavama za djecu i mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:52