KARIJERA OD 1954.

VIDEO: RELJA BAŠIĆ JE OTIŠAO, ALI SJEĆANJA NA NJEGA OSTAJU Pogledajte devet nezaboravnih filmskih uloga našeg velikog glumca

 YouTube

Prvu filmsku ulogu Relja Bašić je ostvario još u vrijeme studija, u antologijskom Koncertu Branka Belana iz 1954. godine. Direktor fotografije ovog filma bio je Oktavijan Miletić.

Za ulogu u filmu 'Rondo' Zvonimira Berkovića osvojio je Zlatnu arenu u Puli 1966. godine.

U ulozi Imotskog kadije Relja Bašić se pojavio i u ekranizaciji narodne pjesme o tragičnoj sudbini Hasanaginice.

Zahvaljujući izvrsnom poznavanju više svjetskih jezika, Relja Bašić je glumio u nizu stranih koprodukcija i pritom ostvario zapažene uloge. Njegova uloga u partizanskom filmu 'Most' Hajrudina Krvavca iz 1969. godine neki uspoređuju sa 'Nemilosrdnim gadovima' Quentina Tarantina.

Film po kojem će Relja Bašić ostati zapamćen svakako je "ljubavna komedija s pjevanjem" iz 1970. u režiji Kreše Golika, a prema noveli Vjekoslava Majera. U ovom filmu Relja Bašić ostvario je ulogu 'gospona Fulira' po kojoj su ga prepoznavali cijeli život.

U filmu 'Kužiš stari moj' iz 1973., snimljenom prema istoimenom romanu Zvonimira Majdaka, Relja Bašić je ulogom 'Grofa' u glumačkoj suigri s Ivicom Vidovićem neponovljivo oslikao duh tadašnje vremenske epohe.

Ponovno zahvaljujući vladanju stranim jezicima, u visokobudžetnom partizanskom spektaklu Relja Bašić ostvario je uvjerljivu ulogu britanskog kapetana Stewarta uz slavnog glumca Richarda Burtona koji je glumio ulogu Tita.

Svoje glumačko umijeće ugradio je i u nezaobilaznu ekranizaciju klasičnog modernističkog romana Ranka Marinkovića, u režiji Antuna Vrdoljaka, koja prikazuje duh Zagreba uoči Drugog svjetskog rata.

U televizijskoj seriji redatelja i scenarista Zvonimira Berkovića ostvario je ulogu hrvatskog slikara, likovnog kritičara i političara Isidora Kršnjavog (1845 - 1927)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:26