ZA NEMIRNE SNOVE

Vrhunski španjolski horori za besane blagdanske noći

Prijateljstvo djevojčice i Leatherfacea tema je jednog od filmova

ZAGREB - Clara je trudna mlada žena koja s dečkom Mariom traži stan. Netko im je u sandučić ubacio letak s adresom kuće s povoljnim najamninama. U kišnoj oluji jedva pronađu kuću, gdje ih dočeka Portera, agentica za unajmljivanje stanova.

Drastični prizori

No, Portera je luđakinja koja mami strance u namjeri da osnuje “idealnu obitelj”. U kuhinji dolazi do borbe i Clara joj gurne ruku u drobilicu za otpad u sudoperu. Krv šikne i poprska čitavu prostoriju.

Ovo je najdrastičniji ulomak iz televizijskog filma “Useljenje” koji je dio ciklusa produciranog za španjolsku televiziju pod naslovom “Šest filmova za nespavanje”, koji je zahvaljujući DVD tržištu obišao svijet.

Opčinjeni zombijima

Ciklus je iznimno visoke razine. Svih šest filmova bit će dostupno u videoteci MAX TV-a, ali s promijenjenim naslovom - zvat će se “Za nemirne snove”: već od 15. prosinca moći ćete posuditi tj. pogledati tri najintrigantnija - “Dječju sobu”, “Božićnu priču” i spomenuto “Useljenje”.

Protagonisti “Dječje sobe” Alexa de la Iglesia, jednog od danas najzanimljivijih španjolskih filmaša, mladi su supruzi s djetetom, koji su se upravo uselili u ukletu kuću. Paco Plaza autor je “Božićne priče” u kojoj grupa klinaca opčinjena zombijima u dubokoj jami nalazi ženu obučenu u Djeda Mraza, zapravo pljačkašicu banke. Isprva vam se čini da film nema veze s hororom, no završnica je uistinu zastrašujuća.

Posljednja tri filma iz ciklusa su - “Pravi drug”, “Prikaza” i “Krivnja”. U prvom je protagonistica djevojčica čiji je najbolji prijatelj Leatherface iz “Teksaškog masakra motornom pilom”. U “Prikazi” se ostarjeli protagonist vraća u rodno selo, gdje je doživio prvu strasnu ljubavnu vezu, sa ženom ožigosanom za vračanje. “Krivnja” je pak najbizarniji film u ciklusu: teško ćete zaspati nakon horora u koji su utrpani motivi lezbijstva i pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:25