NOVA TEHNOLOGIJA

ZA MALO NOVCA Otkrivamo kako skidati sve najnovije serije i filmove. I pritom ne završiti u zatvoru

Za malo novca možete na svojem televizoru, telefonu, tabletu ili računalu gledati sve što poželite. Možda ćete malo ući u sivo područje u kojem nećete kršiti zakon, nego samo malo pomicati granice dopuštenog. Sve tajne korištenja najboljih streaming servisa zahvaljujući kojima ćete vidjeti najnovije filmove i serije otkriva Vuk Radić

Polako se počinjem odvikavati. Naime, u jednom ozbiljnom periodu života bio sam potpuno nakačen na piratizaciju. Ali baš ozbiljno. U samom početku, dok torrenti još nisu postojali, a internet je bio prepun hrpe lažnih fajlova koje bih mukotrpno skidao danima preko ISDN veze, znao sam kupovati loše kopije filmova na CD-ima od pirata. Onda su me, kada je pao jedan od pirata koji su me opskrbljivali, zvali na obavijesni razgovor u policiju. Pa sam zaključio da se ne valja s time zezati i da je ilegalni download bolje ostaviti u privatnosti vlastitog doma. Punio sam sobu zaprženim CD-ima i DVD-ima. Kako su hard diskovi rasli u kapacitetu i padali u cijeni, sve se polako počelo seliti na njih, a CD-e sam pobacao. Ubrzavao je i internet, ali svejedno nije bilo dosta. Počeo sam zakupljivati servere u dalekim zemljama koje olako gledaju na zakone o autorskim pravima, koristio ih da mogu downloadati torrente 24 sata dnevno.

No, to su prošla vremena. Bio sam student filma, imao dovoljno vremena i potrebe da gledam obijesne količine filmova do dugo u noć.

Osim toga, nakon što sam pobacao sve piratizirane DVD-e, zamijenio sam ih ozbiljnom kolekcijom legalnih na koje su potrošene planine novaca.

Kako bilo, ponestalo mi je vremena i strpljenja za piratstvo. Naravno, još uvijek držim jedan server za dobra stara vremena. Ali stiglo je vrijeme kada je konačno jeftinije platiti za sadržaj nego ga tražiti po internetu i čekati da se skine. Konačno je sve što mi treba dostupno (djelomično) legalno, i to odmah, preko streaming servisa. Ako možete odvojiti jedan dan da pokupujete sve pretplate i promijenite par postavki na kućnoj mreži (bez panike, nije komplicirano), možete uživati u moru sadržaja i više nikada nećete morati skinuti niti jedan torrent već sve možete gledati preko streama.

Počnimo od sasvim jednostavnih i potpuno legalnih rješenja. Vjerojatno najzanimljiviji streaming servis kod nas, HBO GO, dostupan je preko većine naših telekom operatera. Bilo da u kući imate B.net, Max TV, Optimu ili Iskon, možete tražiti pristup HBO GO servisu i preko njega gledati velik broj HBO serija i sasvim solidan broj filmova. Gledate ih na telefonu, tabletu ili računalu, a ako imate iPhone ili iPad, HBO GO aplikacija podržava Airplay, no o tome malo kasnije. UZ HBO GO, Nova TV i RTL nude svoje streaming servise kako biste gledali njihove sadržaje preko interneta, no nisu ni blizu toliko opširni i kvalitetni kao alternative. Pogotovo OYO koji nudi Nova TV. Kako se usluga naplaćuje 35 kuna, postoje neznatno skuplji servisi koji nude drastično više.

Uz njih, odnedavno se u Hrvatskoj pojavio još jedan domaći i sasvim legalan streaming servis. Pickbox mjesečno košta 38 kuna, što nije sumanuta cifra, pogotovo s obzirom na ponudu. Dobro, filmovi su poprilično zastarjeli, ali su sa serijama fenomenalni - “Orphan Black”, “Vikings”, “Blacklist” i “Masters of Sex” su među najzvučnijim imenima, ali ima i starijih klasika poput “Crvenog patuljka”, “Crne Guje” i britanskog “Officea”. Pickbox za sada možete gledati samo na računalu i iOS uređajima, ali uskoro bi se trebala pojaviti i Android aplikacija.

Uđimo sada u sivo područje. Ovim nećete nužno kršiti zakon kao s torrentima, samo ćete pomicati granice dopuštenog. Dakle, postoji mogućnost da u Hrvatskoj uživate u najnaprednijim streaming servisima koji su dostupni u Americi. Samo se morate malo prišuljati. Dakle, prvi zadatak je da uvjerite servis koji želite koristiti da se zapravo nalazite u Americi, a ne u Hrvatskoj. Za to će vam trebati servis koji će promijeniti vašu IP adresu. Za sada sam najviše sreće imao sa servisom unblock-us.com koji me mjesečno košta 4 dolara i 99 centi. Naravno, postoje i potpuno besplatni servisi koji će odraditi istu funkciju, ali s unblock-us sve je toliko jednostavno i uvijek radi da se jednostavno isplati potrošiti tih 5 dolara svaki mjesec. Pogotovo za ono što se dobije zauzvrat.

Nakon što ste postavili sve po uputama na unblock-us.com, slobodno krenite u šoping. Prvo, Netflix. Najmasovniji i najstariji streaming servis svoje vrste nudi tisuće filmova i stotine serija u svom katalogu. Plus im je apsolutno nezamislivo velik izbor koji nikada neće dosaditi, ali jedna od manjih mana je što nemaju uvijek najrecentnije filmove i serije. No, za 8,99 dolara mjesečno stvarno se nećete žaliti. Ako, kojim slučajem, ne možete živjeti bez najnovijih emitiranih serija (što je potpuno razumljivo), za vas je Hulu Plus. Za dolar manje, odnosno 7,99 mjesečno, imate pristup najnovijim serijama koje se trenutno vrte u Americi, tako da vam baš ništa ne može promaknuti.

Dobro, tu i tamo promakne neka serija. I vjerojatno ćete se baš te serije sjetiti i htjeti je pogledati iste sekunde, jer je to toliko jednostavno bilo s torrentima. No, postoji i rješenje za to. iTunes. Ako želite koristiti iTunes da biste gledali serije, čak ne morate ni mijenjati IP adresu, već samo morate izmuljati da živite u Americi.

To je relativno jednostavno obaviti s obzirom na to da je možete jednostavno izmisliti, a sredstva na svoj iTunes account uplaćujete preko gift cardova koje kupite na nekom od brojnih online servisa koji se bave isključivo gift cardovima za iTunes. Ovaj Appleov servis će vam otvoriti oči. Nebrojeno puno filmova, još više serija, mogućnost da kupite cijelu sezonu koja će se zatim automatski pojavljivati na vašem računu čim se pojavi nova epizoda, rentanje filmova i relativno prihvatljive cijene koje variraju od 0,99 centi za posuđivanje filma pa sve do 20-ak dolara za cijele sezone neke serije.

Filmove i serije kupljene preko iTunesa možete konzumirati preko računala, tableta i mobitela, ali postoji drastično elegantniji način koji svakako preporučujem - Apple TV. Riječ je o malenom uređaju koji spajate na televiziju i preko njega imate pristup svom iTunes sadržaju. Apple TV podržava i Netflix i Hulu, pa tako preko jednog uređaja sav svoj streaming sadržaj možete gledati na televiziji. Ne može jednostavnije od toga. Piratizirali smo kada nije bilo drugog načina. Sada se pojavio drugi način, nije kompliciran, nije skup ( 250-300 dolara, odnosno 1200 do 1500 kuna godišnje) i svatko bi ga trebao probati. Zaljubit ćete se u potpunu lakoću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:55