RAZORENI RIM

Za Uskrs smo na kinorepertoaru dobili neobičan poklon: Zemlji prijeti neviđena opasnost...

Godzilla i Kong

 Promo
U blockbusteru ‘Godzilla i Kong: Novo carstvo‘ dvije nemani nisu neprijatelji nego surađuju – istina, nevoljko – na stvaranju nečeg od čega bi obje imale koristi

Za Uskrs smo na kinorepertoaru dobili neobičan poklon, blockbuster "Godzilla i Kong: Novo carstvo". To je svojevrsni nastavak filma "Godzilla protiv Konga" iz 2022., no kao što je iz naslova očito, dvije nemani nisu neprijatelji nego surađuju – istina, nevoljko – na stvaranju nečeg od čega bi obje imale koristi. Kong isprva kao da nema previše sreće: muči ga zubobolja pa ljudi, konkretno dr. Ilene Andrews (gotovo neprepoznatljiva Rebecca Hall s kratkom plavom kosom), moraju angažirati veterinara za orijaške zvijeri, to je Trapper, Ilenin prijatelj s fakulteta (glumi ga Dan Stevens, on sad igra pustolova poput Indiane Jonesa, za razliku od romantičnog junaka iz prve dvije sezone serije "Downton Abbey"), oduševljen takvom vrstom posla. Kongu izvade pokvareni zub i stave novi umjetni, no kad se vrati u svoje carstvo, Šuplju Zemlju, tamo ga počne gnjaviti mali Suko (nije slučajno da je producentska kompanija Legendary Pictures razmišljala o naslovu "Kongov sin"). Suko je prepreden i dovede Konga u majmunsku koloniju kojom upravlja Skar King, njega bi golemi gorila smlavio bez problema, ali taj se ne odvaja od Titana Shime, čija je sposobnost zaleđivanje protivnika. Tako i Kong loše prođe u sukobu s njima, jer mu Shimo zaledi ruku. I opet mora u pomoć priskočiti Trapper, koji Kongu namjesti mehaničku protezu. Usput se sprijatelji sa Sukom koji mu odsad pomaže u svakoj prilici.

Premlatio je Titana

Dok Kong luta po unutrašnjosti Zemlje, Godzilla ordinira na površini. Sada je u Rimu gdje je premlatio Titana Scyllu, koliko je pritom uništeno umjetnina i stradalo prolaznika možemo samo nagađati, no izmoren, Godzilla se sklupčao u Koloseju na zasluženi počinak. Ipak, dobio je signal da Zemlji prijeti neviđena opasnost i pohrlio u Francusku do nuklearne elektrane kako bi se napojio energijom. To mu očito nije dovoljno, jer ga nakon toga zatječemo na Arktiku, gdje je upao u gnijezdo Titana Tiamata i napojio se njegovom energijom. I Kong ima bliske susrete s Titanima, Jia (Kaylee Hottle), usvojena kći doktorice Ilene, potomak plemena Iwi sa Otoka Lubanja, osjetila je da u Šupljoj Zemlji ima njezinih sunarodnjaka, s Ilenom komunicira jezikom znakova, a sa Iwijima telepatski. Otkrije i to da se na njihovom posjedu krije Titan Mothra (za njega zna svaki klinac koji se nagledao jeftinih japanskih filmova o Godzilli), koji će posredovati između Konga i Godzille. Njihov susret odigrat će se u Kairu, gdje će stradati nekoliko piramida i tko zna koliko žitelja tog velegrada. No time se film zapravo ne bavi, kao ni Marvelovi "Transformeri" dok prikazuju kako naslovni protagonisti uništavaju Chicago.

Ima u tome logike, budući da su ciljna publika takvih bučnih spektakala deset i nešto godišnjaci, koji uživaju u prikazu razaranja na ekranu, ali se ne pitaju o posljedicama. Pomaže im i to što su likovi ljudi čiste epizode, među njima se izdvajaju Trapper, Jia i teoretičar zavjere, Afroamerikanac Bernie Hayes (Brian Tyree Henry), dok glavninu radnje zapremaju Titani, ponajprije Kong i Godzilla. Dok potonji razbijaju sve oko sebe, nema potrebe za čitanjem podnaslova (bar kad su naši gledatelji u pitanju), a jedini je problem što je slika u 3D formatu pomalo mutna, pa vam usrdno preporučujem da se opredijelite za 2D verziju. Ne samo da je ulaznica jeftinija, nego je i slika čišća i preglednija.

Dominiraju čudovišta

"Godzilla i Kong: Novo carstvo" peto je izdanje tzv. Monsterverse-a, serijala kojim dominiraju čudovišta. Teško je da bi serijal opstao da ga sjajno ne primaju u Aziji, gdje je prošli nastavak, "Godzilla protiv Konga", ostvario skoro polovicu svog bruto prometa. Ne bi škodilo da Legendary Pictures angažira malo bolje redatelje i scenariste, ali valjda šefovi te kompanije znaju da njihova publika traži nešto drugo, a ne slojevite likove i virtuozno napravljene sekvence. To je neka vrsta suvremenih, krajnje realističnih lutka filmova i kao takvi posve solidno ispunjavaju svoju svrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:20