DOKUMENTI VREMENA

ZAGREBDOX Sedam dokumentarnih filmova predstavlja Hrvatsku u regionalnoj konkurenciji

Natječe se i 'Rakijaški dnevnik' Damira Čučića, čiji je prošlogodišnji film 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' pod prijetnjom tužbe morao biti povučen s Zagrebdoxa

U regionalnoj konkurenciji ovogodišnjeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (koji se održava od 22.veljače do 1. ožujka) u prostoru Kaptol Centra, produkcija Fade In predstavit će čak tri filma.

Od ukupno sedam hrvatskih naslova u regionalnoj konkurenciji , selektor festivala Nenad Puhovski, odabrao je tri naslova iz Fade In produkcije, koja je tv-gledateljima najpoznatija je po dokumentarnom serijalu 'Direkt' koji se u kontinuitetu prikazuje na HTV-u od 2001.godine.

Riječ je o filmovima 'Besplatno' Vlatke Vorkapić (hrvatska premijera), 'Bolesno' Hrvoja Mabića (hrvatska premijera) i 'Posljednjih 100' Morane Komljenović koji prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana kultnog riječkog kluba Palach.

Morana Komljenović

Filmovi će svoja premijerna prikazivanja imati danas 24.veljače u 17 sati u Dvorani 1, gdje će se prikazati 'Besplatno' Vlatke Vorkapić i 'Posljednjih 100' Morane Komljenović, a u 19 sati u istoj dvorani i film 'Bolesno' Hrvoja Mabića, koji se bavi pokušajima dvije djevojke da se oporave od psihičkih trauma zbog pokušaja roditelja i psihijatara da izliječe njihovu homoseksualnost.

'Besplatno' tematizira antropologiju besplatnog u tranzicijskom društvu kao što je Hrvatska. Žena oboljela od karcinoma, roditelji djeteta koje je stopostotni invalid, beskućnici koji pohađaju besplatnu kompjutersku radionicu, volonteri koji besplatno daju instrukcije, volonteri u staračkom domu, volonteri koji besplatno dijele ručak koji su skuhali od namirnica dobivenih besplatno – to su akteri ovog dokumentarnog filma Vlatke Vorkapić, scenaristice i redateljice koja je svojim dugometražnim igranim kino-hitom 'Sonja i bik' 2012. na Pulskom filmskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom za scenarij.

FREE_trailer from FADE IN on Vimeo.





U regionalnoj konkurenciji je i 'Veruda - film o Bojanu', priča o dvadesetčetverogodišnjaku koji je četiri i pol godine svog života proveo po zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci, a dvadeset godina u pulskom kvartu Veruda. Autor ovog filma je Igor Bezinović, čiji je dokumentarac 'Natprosječan' (2008.) bio najbolje ocijenjen hrvatski film po glasovima publike Zagrebdoxa.

Tu je i intimna autorska priča Eve Kraljević o sestri Miji koja ima Downow sindrom. Redateljica je deset godina kamerom bilježila svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos, a plod tog rada je film 'Lijepo mi je s tobom, znaš', koji se može pogledati ovoga tjedna u srijedu, petak i subotu.

Damir Čučić je svojim prošlogodišnjim filmom 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' podigao prašinu kada je film povučen s Zagrebdoxa na zahtjev uprave Psihijatrijske bolnice Rab, koja je prijetila sudskom tužbom.

NENAD POLIMAC Valjda su očekivali zdravstveno-prosvjetni film, a ne djelce o tipu koji ne voli stalno biti nakljukan

Isti autor danas premijerno prikazuje (s još dvije projekcije sljedeća dva dana) svoj 'Rakijaški dnevnik'. Film prati ilegalnu izradu rakije koju je vodio Eric Maria Strom (odnosno Mario Haber, koji je tragično preminuo u ljeto prošle godine), tehničar zvuka i predani proizvođač rakije. Više od desetljeća snimao je razgovore i zvukove u vlastitoj kući i oko fermentora alkohola.

Sedam domaćih naslova u regionalnoj konkurenciji aktualnog Zagrebdoxa zaokružuje dokumentarac Nevena Hitreca 'Riba ribi grize rep', koji otvara pitanja nesavršenosti mlade demokracije kroz prizmu mandata predsjednika jedne ribičke udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:49