ŽENSKI FILMSKI FESTIVAL

Ženski glasovi, ženske priče, ženski aktivizam: Pridružite se proslavi ženskog filma i aktivizma

Ženski filmske festival

 ŽFF
Festival počinje 25. studenog 2023., na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i nastavit će se tijekom cijele godine

Globalni pokret ‘Milijarda ustaje‘ najavljuje pokretanje Ženskog filmskog festivala - Kuća ženskog filma, jedinstvenog događaja koji će predstaviti raznolike i snažne glasove redateljica iz Europe.

Festival će započeti 25. studenog 2023. godine, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i nastavit će se tijekom cijele godine mjesečnim projekcijama i raspravama o temama vezanim uz žene, umjetnost, ljudska prava i socijalnu pravdu.

Festival je otvorena kuća filma, sigurno mjesto za kreativnost i propitivanje položaja žena u filmu. Svi detalji dostupni su i na službenoj Facebook stranici festivala.

Otvorenje Ženskog filmskog festivala/Kuće ženskog filma, manifestacije koja će tijekom cijele godine predstaviti raznolike i snažne glasove ženskih redateljica iz cijelog svijeta, održat će se u subotu, 25.11.

Program:

25.11.2023. u 20 sati (subota)

Otvorenje festivala održat će se u Uraniji - prostoru kreacije (Trg Eugena Kvaternika 3/3, 10000, Zagreb)

Raspored događanja:

20:00 - Okupljanje i dobrodošlica. Otvaranje - Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica festivala ŽFF i Milijarde ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (ŽFF i OBR).

20:15 - Rasprava o situaciji na ADU (Akademiji dramske umjetnosti) uz sudjelovanje Mirana Kurspahića, redatelja; Ane Dasović, urednice i Dunje Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica. Tema panel diskusije: Institucije i nasilje

· Uvod u film - istraživanje Sanje Sarnavke, Zaklada Solidarna

21:00 - Projekcija filma: Julien u sredini (Jusqu’à la garde), Francuska, 2017, drama, trile (1‘ 33‘‘)

Opis filma: Julien u sredini je drama o obiteljskom nasilju, u režiji Xaviera Legranda i s Léom Drucker, Denisom Ménochetom i Thomasom Gioriom u glavnim ulogama. Priča je to Miriam, Antoineu i njihovom sinu Julienu, o postseparacijskom i institucionalnom nasilju koje žrtve nasilja i njihova djeca prolaze kroz borbu za skrbništvo. Film je osvojio Srebrnog lava za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu 2017.godine.

27.11.2023. u 19 sati (ponedjeljak)

KIC (Kultuno informativni centar u Zagrebu) Petra Preradovića 5.

„Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu“ održat će se u kinu Kulturno informativnog centra.

Raspored događanja:

19:00 – Okupljanje i dobrodošlica Predstavljanje programa „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu“ održat će se u kinu Kulturno informativnog centra. Sudjeluju Rada Borić, regionalna koordinatorica Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – o iskustvima iz regije; Nataša Bijelić (CESI) - o mladima i rodno uvjetovanom nasilju (posebno nasilju u vezama mladih) i važnosti rada na prevenciji nasilja kroz školski sustav; Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama (ŽFF i OBR) o programu i panel diskusijama koje nas očekuju do kraja ove godine i u 2024. godini.

19:30 - prikazivanje filma „Ustanak za slobodu“ (27‘‘) autorice Danijele Stanojević. Film prati događanja koja su se 11. i 14. veljače 2023. godine održalo na Cvjetnom Trgu u Zagrebu, te u Zagrebačkom plesnom centru.

· Neformalno druženje i predlaganje i sugestije za panel – diskusije kroz 2024. godinu otvaranje suradnja i izmjena ideja, prijedloga, sugestija i dogovor angažmana. (novinarke, aktivistkinje, sindikalistkinje i političarke, te umjetnice i intelektualke surađuju oko teme Budi novi svijet).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:03