ODLAZAK NAJDUGOVJEČNIJEG BONDA

'99 POSTO MOG USPJEHA JE SREĆA' Fascinantna životna priča Rogera Moorea: Odbio glumiti agenta 007, producenti ga nagovorili za kockarskim stolom

 Profimedia, Capital pictures
Uz legendaran šarm i dobar humor, te privlačan izgled, imao je i veliko srce

Roger Moore najviše je puta od svih ostalih glumaca bio neodoljivi tajni agent James Bond - čak se sedam puta pojavio u slavnoj filmskoj franšizi koja je obilježila cijelu jednu filmsku eru.

Tu je ulogu Moore preuzeo od Seana Conneryja, i to nakon dugog odugovlačenja zbog obaveza sa svojim televizijskim ulogama. Paradoksalno, upravo zbog uloge kradljivca Simona Templara koji pljačka bogate zlikovce u tv-seriji 'Svetac' (koja se snimala od 1962. do 1969. uz obilje akcije, lijepih žena i egzotičnih lokacija), Moore se 1962. nije javio za ulogu agenta 007 u filmu 'Dr. No', iako je ta tv-serija po mnogočemu nalikovala bondovskoj franšizi.

Kad je završio sa 'Svecem', vratio se na velika platna s nekoliko filmskih trilera koji nisu ostali naročito zapamćeni pa je odradio još jednu tv-seriju, The Persuaders, gdje je s Tonyjem Curtisom glumio milijunaša koji se bori protiv zločina, no serija nije preživjela dulje od jedne sezone.

Ipak, njegove uloge, koje su odlično lijegale uz prepoznatljivi suptilni humor i šarm, upale su u oko producentima filmova o Jamesu Bondu. U vrijeme snimanja 'Sveca' pokupio je "nezgodnu naviku" kockanja i upravo je za kockarskim stolom upoznao producente Cubbyja Broccolija i Harryja Saltzmana. "Ima li boljeg načina da potencijalni Bond susretne producente!", ispričao je u intervjuu za Time.

Najbolji Bond

Do tada nije znao tko je Bond i nije pročitao knjige na kojima je utemeljena franšiza, ali su mu Broccoli i Saltzman ispričali sve o agentu 007 i pozvali ga da pogleda 'Dr. Noa'. Moore se oduševio Seanom Conneryjem, kojeg je dugo smatrao najboljim Bondom (sve do pojave Daniela Craiga!).

Kada je Connery zauvijek odustao od uloge Jamesa Bonda, Moorea su ponovno pitali hoće li uskočiti u njegove cipele i tako se konačno 1973. godine prvi put pojavio kao James Bond u filmu 'Live and Let Die', koji je bio odlično primljen. Sljedećih 12 godina snimio je još šest filmova o Bondu, i povukao se iz te uloge 1985. godine filmom 'A View to a Kill' s 58 godina.

Irish actress Alison Doody, British actress Fiona Fullerton, British actor Roger Moore and US actress Tanya Roberts pose for a group portrait at Pinewood Studios in London, in Iver Heath, England, United Kingdom, 1985. The four actors were at the studios to shoot the new James Bond film, 'A View To A Kill'. (Photo by Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Ekipa filma 'A View To A Kill': Alison Doody, Fiona Fullerton, Roger Moore i Tanya Roberts

S licem Rogera Moorea bondova franšiza zadobila je status superblockbustera: 'The Spy Who Loved Me' iz 1977. zaradio je 185,4 milijuna dolara, sljedeći 'Moonraker' (1979.) 202 milijuna dolara i 'For Your Eyes Only' (1981.) 194 milijuna dolara.

Actors Barbara Bach and Roger Moore, stars of the James Bond film 'The Spy Who Loved Me', at Pinewood, UK, 1977.   (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Barbara Bach i Roger Moore poziraju za film 'The Spy Who Loved Me'

Rođen je 1927. u Stockwellu, u Južnom Londonu i od rana se zanimao za umjetnost i crtanje. Napustio je školovanje 1943. i potražio posao na animaciji, radeći kao mlađi pripavnik u Publicity Pictures Prods., ali je ta karijera kratko trajala uslijed nezgode s nekim celuloidnim materijalom. U ljeto 1944. započela je duga glumačka karijera Rogera Moorea, statiranjem u filmu 'Cezar i Kleopatra'. Suredatelj Brian Desmond Hurst zamijetio je visokog i mršavog glumca te ga angažirao za statiranje u još dva filma. Zahvaljujući podršci Hursta, Moore je otišao na audiciju i primljen je na Akademiju dramske umjetnosti.

"Tijekom mojih ranih glumačkih godina rekli su mi da za uspjeh treba osobnost, talent i sreća u podjednakim omjerima. Ne slažem se s time. U mojem slučaju 99 posto je bila sreća. Nije dobro biti talentiran, a ne biti na pravom mjestu u pravo vrijeme", ispričao je Moore za britanski Guardian 2014.

Dobar izgled bio mu je svakako od pomoći, već ranih 50-ih godina kada je radio kao model. U SAD je došao 1953. kao mladi glumac i potpisao ugovor s MGM-om, te se pojavio u sporednim ulogama u nekoliko filmova. Zahvaljujući svojoj atletskoj figuri, primjerice, dobio je ulogu tenisača u filmu 'The Last Time I Saw Paris' (1954.) s Elizabeth Taylor.

Na malim ekranima proslavio se ulogom Sir Winfreda u ITV-evoj produkciji 'Ivanhoea', zatim je nastupio u ABC-evom veternu 'The Alaskans', te zamijenio Jamesa Garnera u 'Mavericku' 1960.-1961.

Uz legendaran šarm i dobar humor, te privlačan izgled, imao je i veliko srce. Na nagovor svoje prijateljice, slavne Audrey Hepburn, Rooger Moore se 1999. angažirao na humanitarnom radu kao ambasador dobre volje UNICEF-a, te je zbog svojih zasluga 1999. odlikovan britanskom titulom CBE ( Commander of the British Empire), te mu je posljedično tome dodijeljen naziv viteza.

Nakon Bonda Roger Moore nije se libio pojaviti u ulogama koje su zadirale u macho imidž neprikosnovenog tajnog agenta: u 'The Muppet Showu' spetljao se s Miss Piggy, u komediji 'Boat Trip' 2002. koristeći neke bondovske elemente glumio je homoseksualca, a 2004. dao je glas za kratki animirani film 'The Fly Who Loved Me'.

Četiri supruge

2000-ih pojavljivao se nakratko u tek nekoliko projekata, ali zato je obilato davao svoj glas ('Here Comes Peter Cottontail', 'Agent Crush', 'Gnomes and Trolls: The Forest Trial', 'De vilde svaner', 'Cats and Dogs: The Revenge of Kitty Galore')

Imao je četiri supruge: klizačicu Doorn Van Steyn, pjevačicu Dorothy Squires, talijansku glumicu Luisa Mattioli i na koncu dansko-švedsku multimilijunašicu Kristinu 'Kiki' Tholstrup, njegovu udovicu. Umro je s 89 godina i iza sebe ostavio kćerku, glumicu Deborah Moore i dvojicu sinova: glumca Geoffreyja Moorea i filmskog producenta Christiana Moorea.

Umro je u Švicarskoj s 89 godina, a prema svojoj želji bit će pokopan u Monacu.

Wikipedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:06