WORLDFEST

'MINISTARSTVO LJUBAVI' Houston osvojila priča o udovicama hrvatskih branitelja kojima zakon omogućuje novčane naknade, ali zabranjuje nove ljubavi

Redatelj filma 'Ministarstvo ljubavi' Pavo Marinković u Houstonu
 press

Nakon uspješnog prikazivanja na Minneapolis St.Paul International Film Festivalu, film 'Ministarstvo ljubavi' redatelja Pave Marinkovića osvojio je Platinum Remi award za najbolju romantičnu komediju na jubilarnom 50. izdanju uglednog filmskog festivala Worldfest u Houstonu, jednom od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu.

Priča inspirirana hrvatskim obiteljskim zakonom koji udovicama hrvatskih branitelja omogućuje primanje novčanih naknada, ali istovremeno zabranjuje nove ljubavi, ovime je nastavila svoj uspješan pohod po filmskim festivalima.

„Vrlo smo uzbuđeni i zadovoljni dosadašnjim uspjehom filma. Prije nekoliko dana gostovali smo i na Minneapolis St. Paul International Film Festivalu, koji je najveći filmski događaj u Minnesoti, gdje smo imali čak pet projekcija i bili nominirani za nagradu publike. Lijepo je da su sve projekcije bile rasprodane, a ocjena publike visoka tako da su nas odabrali u grupu najuspješnijih filmova festivala koji će imati dodatnu projekciju u Minneapolisu. Nagrada u Houstonu, u državi Texas je šlag na tortu nakon Minnesote. Osim nagrade za film, u užem izvoru za najbolju glumicu festivala u Houstonu našla se Olga Pakalović, ali nažalost nije osvojila nagradu“, poručio je redatelj Pavo Marinković.

Film prati dva "izmišljena" inspektora koji prate udovice ratnih branitelja pokušavajući ih uhvatiti s novim ljubavnim partnerom. Film je snimljen u produkciji Starline Entertainment iz Londona, a glavne uloge su povjerene Stjepanu Periću i Draženu Kühnu. Glavna uloga dodijeljenja je Eciji Ojdanić, koja i sama potječe iz Dalmatinske zagore, lokacije gdje je i snimljena većina Marinkovićeva filma. Uz spomenuti trojac, u filmu se pojavljuje niz poznatih hrvatskih glumaca, između ostalih Olga Pakalović, Milan Štrljić, Alma Prica, Dijana Vidušin, Daria Lorenci Flatz, Nenad Srdelić, Janko Popović Volarić, Matija Prskalo, Ksenija Marinković, Snježana Sinovčić-Šiškov, Bojan Navojec i Edita Karađole.

Ova filmska priča upravo je preselila u Južnu Koreju, gdje će biti prikazana na festivalu u Jeonju, nakon čega slijede pozivi za festivale u Cluju (Rumunjska) i Innsbrucku (Austrija). Osim festivalske publike, film će moći vidjeti i gledatelji u Češkoj, u kojoj ovog tjedna film kreće u redovnu distribuciju.

Plakaz filma 'Ministarstvo ljubavi' za kino-distribuciju u Češkoj (detalj)

Nagrada 'Neželjenoj baštini' Irene Škorić

Dugometražni dokumentarni film 'Neželjena baština' redateljice i scenaristice Irene Škorić osvojio je na WorldFestu u Houstonu Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike.

'Neželjena baština' govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Nagrađen 'Plavi Petar'

Prizor iz filma 'Plavi Petar'

Platinastu nagradu na festivalu osvojio je kratki igrani film 'Plavi Petar' redatelja Marka Šantića o mladom policajcu koji živi u maloj kući s roditeljima, a koje očekuje deložacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:45