ŠKAKLJIVE LJUBAVNE SCENE

Nera Stipičević: Film ima ozbiljnu poruku, a ne samo moje golo tijelo

‘Jedna od stvari koje vam Akademija daje jest da svoje tijelo doživljavate kao dobro uštiman instrument’, objasnila je glumica

Na predstojećem Festivalu igranog filma u Puli u nacionalnom će se programu premijerno prikazati omnibus “Neke druge priče” sastavljen od pet filmova, a ono što svaki od tih filmova veže jest stanje koje se događa isključivo ženama - trudnoća. I naravno seks koji do nje dovodi a s njim pak i golišave scene. Jedna od njih, ona s Nerom Stipičević kojoj je ovo prva “prava” filmska uloga, razgolitila je glumičine grudi a time i zagolicala maštu javnosti. Filmska fotografija koja je “preplavila” medije, a u kojoj se vide njezine grudi dok je filmski suprug (glumac Goran Bogdan) ljubi po trbuhu, 27-godišnju je debitanticu uzrujala.

- Kao glumica težim svojim radom doprijeti do publike, ali ne ovako. Tužna sam što su mnogi mediji u stvari odmogli i meni i filmu i redateljici, jer film ima vrlo ozbiljnu poruku. Bitno je da ovaj film i sama priča dođu do ljudskih duša i natjeraju ih da se zamisle, bar na trenutak - ustvrdila je Nera, koja u kratkome filmu s partnerom proživljava sudbinu roditeljia koji doznaju da će njihovo dijete bolovati od Down sindroma.

Dodala je da njezinu gorčinu zbog objavljene fotografije ipak nije izazvao sram. Uostalom, Dramska akademija ih uči suprotnome.

Počela kao reality zvijezda

- Jedna od stvari koje vam Akademija daje jest da svoje tijelo doživljavamo kao dobro uštimani instrument, sram ne postoji, ali nelagodu učimo prevladati svakom novom ulogom. Za mene je to mjesto na kojem sam počela upoznavati sebe i sve ljude oko sebe - ispričala je mlada glumica.

Stipičević je prepoznatljivost u medijima stekla mnogo prije ovoga filma, kao zvijezda reallity showa a onda i kao pjevačica. Prije svega toga završila je Ekonomski fakultet. Pa je li glumački poziv i konačni?

- Ne bih rekla da sam promijenila zanimanje, već nadopunila ono prethodno. Glazba je uvijek samnom, a diploma ekonomije mi je već poslužila. Gluma je velika prekretnica u mom žvotu. Raditi nešto što voliš danas je rijetkost i ja se osjećam blagoslovljenom jer radim ono što me ispunja. Do jučer sam mislila da je to glazba, danas mislim da su to gluma i glazba, tko zna što ću nadodati sutra - zaintigrirala je Nera.

Omnibus je radilo pet redateljica iz pet zemalja bivše države Jugoslavije, a u kojem glavne uloge tumače čak tri hrvatske glumice, uz Neru to su već dokazane Lucija Šerbedžija te Nina Violić. U redateljskom dijelu, Hrvatsku predstavlja Ivona Juka, autorica uspješnog dokumentarnog filma “Što sa sobom preko dana” koji je prikazan i na festivalu u Cannesu, Srbiju slabo poznata Ana Maria Rossi, ali redateljica koja je u svoj dio omnibusa uspjela dovesti Sergeja Trifunovića, Ines Tanović predstavnica je Bosne i Hercegovine, iz Slovenije to je Hanna Slak a iz Makedonije Marija Džidževa, također nagrađivana redateljica.

Bogato iskustvo

Uz velika imena Šerbedžija, koja glumi časnu sestru koja ostaje trudna u filmu slovenske redateljice, i Violić, koja je “prebjegla” kod Tanovićke gdje tumači inozemnu diplomatiknju koja ostaje trudna sa Sarajlijom, kako je neiskusna Nera dobila ulogu u kratkometražnom “Pogledu iz bunara” kako se zove Jukin dio ominubusa? Da ne bi bilo zabune, Makaranka je prve glumačke korake već i zaboravila, glumila je u devet kazališnih predstava, primjerice u Kerempuhovoj “O medvjedima i ljudima”, Komedijinoj “Kosi”, tri predstave radila je u zagrebačkom HNK...

- Susret s Ivonom dogodio se na Akademiji prošle godine nakon ispita iz scenskog pokreta, ali ulogu sam dobila tek nakon audicije koja je trajala tri dana. Ivona je redateljica koja zna što želi od glumca, temeljita je i zahtjevna. Pripreme za samo snimanje bile su temeljite i uzbudljive, a zahvaljujući svom prijatelju i kolegi Goranu sve je bilo moguće što je divan uvod za jedno ovakvo snimanje - ispričala je Nera. Usprkos tome što je javna ličnost već godinama, mnogi su u početku njezine glumačke karijere bili vrlo skeptični, postavljali pitanja poput “zar Nera doista zna glumiti?!”.

- Mislim da se iskrenost prema onome što radiš uvijek prepoznaje. Jedino što me može smetati u svemu tome jest kada osjetim malicioznost - ustvrdila je. Nije niti iskorištavala popularnost za dobivanje uloga, kaže.

- Najljepši mogući način dobivanja uloge za jednu mladu glumicu jest kad redatelj prati njezin rad na Akademiji te audicije - direktno. To je uvijek teži put ali ja jedino na njega pristajem, jer put u kojem naposljetku nikome nisi ništa dužan, osim samom sebi, ipak je najljepši - pojasnila je Stipičević.

Nije kao ‘Seks i grad’

Uz činjenice da su svih pet filmova od kojih je sastavljan ovaj omnibus režirale žene, da protagoniste tumače žene i da je tematika ženska, slobodno se može zaključiti da je ovo ženski film. Ali nipošto na način “Seksa i grada”, i nipošto rezerviran samo sa žensku publiku.

Ovakav međunarodni projekt prepoznat je nešto manje od matičnih zemalja redateljica a više od Europske unije pa je film u predprodukcijskoj fazi dobio 190 tisuća eura od Eurimagesa (Irish film board), odnosno od Europskog fonda za poticanje koprodukcije, distribucije i promocije filmskog stvaralaštva. Film će se, prigodno, prikazivati na festivalima po Europi, nakon Pule tu su festivali poput Motovuna, Sarajeva, Varšava i Španjolskog Valladolida, a zatim i u Montrealu.

Projekt je navodno nastao nakon što je Nijemac Nikolaj Nikitin bacio bubu u uho srpskom producentu i filmskom kritičaru Nenadu Dukiću da Berlinale želi vidjeti ženski omnibus s područja bivše balkanske države. Pet godina kasnije film je spreman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:39