NOAH HAWLEY EKSKLUZIVNO ZA GLOBUS

SCENARIST HIT SERIJE FARGO O SVOM NOVOM PROJEKTU 'Za seriju o shizofrenom superjunaku inspirirali su me Pink Floyd i Paklena naranča'

Noah Hawley
 REUTERS
Paralelno s Legionom, Hawley je pisao i 3. sezonu Farga, koja kreće na proljeće, a upravo radi i na scenariju prema vlastitom romanu Prije pada

Ako se niste zasitili Marvela i junaka iz stripova po kojima se serije štancaju kao na traci, veselit će vas vijest da se 8. veljače na kanalu FX počinje emitirati jedna od najiščekivanijih serija sezone - “Legion”. Od gore spomenutih razlikuje je to što je njen scenarist i izvršni producent Noah Hawley, čovjek koji je u svijetu filma najpoznatiji kao tvorac izvrsne serije “Fargo”. Inspiriran likom iz Marvelova stripa X-Men, u središtu radnje je David Haller, kojemu je u djetinjstvu dijagnosticirana shizofrenija, te je godinama boravio po bolnicama. Sada, u ranim tridesetima, ponovno je hospitaliziran i, dok pokušava izliječiti svoju psihičku bolest, shvaća kako glasovi u njegovoj glavi možda zaista i postoje.

Psihička bolest

S Hawleyjem smo razgovarali netom nakon što je završio pisanje scenarija, a samo od sebe nametnulo se pitanje o svijetu stripa kao inspirativnom za mnoge autore, kojemu je on prilično dugo odolijevao.

- Preliminarne razgovore počeli smo prije nego što je izašla prva televizijska serija temeljena na Marvelovim stripovima. “Agenti SHIELD-a” već su bili vani, ali “Daredevil” još nije. Ali nisam samo htio reći: “Uskačem!” Producenti su htjeli nešto povezano sa svijetom X-Mena, a ja sam se koncentrirao na glavnog lika - što bih htio napraviti na televiziji što već nisam napravio? A ta ideja o glavnom liku koji ima ili psihičku bolest ili ima određene sposobnosti i ne može reći što je stvarno, a što nije, odjednom je proizvela strukturalni izazov i razinu subjektivnog stvaranja filma koja je jako različita od “Farga”, koji je objektivno prebrojavanje onoga što se zapravo dogodilo u mojoj izmišljenoj stvarnoj priči. I tako je postalo vrlo zanimljivo. Ako radimo nešto subjektivno o nekome tko možda jest ili nije psihički bolestan, onda radimo nešto što je malo nadrealno. A to onda može uključivati i elemente horora, jer je taj lik opsjednut. Puno se bavimo i identitetom kao konstruktom - kao u filmu “Vječni sjaj nepobjedivog uma”, i tad pomisliš kako su pamćenje i osjećaj identiteta zamjenjivi. I zaista možeš biti inventivan s načinom na koji to radiš i s efektima. Tako da sam pomislio kako je ovo sjajno i čak i da je u pitanju serija koju sam sâm izmislio, bez Marvela, bio bih jednako uzbuđen - ističe Hawley, dok Marvel ovaj projekt opisuje kao “Breaking Bad serija o superjunacima”.

Širok raspon

Glavnu ulogu psihički oboljelog mladića tumači Dan Stevens, kojeg znamo iz “Downton Abbeyja”, a pridružuju mu se Rachel Keller i Jean Smart, koje su obje glumile i u “Fargu”. Zašto je Dan Stevens bio idealan izbor za ovu ulogu?

- Nakon što sam radio s mnogim glumcima, mogu reći da je zaista velika razlika između glavnog lika i karakternog glumca, kao i između filmske zvijezde i televizijskog glumca. Dan ima tu sposobnost da nam pokaže sve, a da nam ne pokazuje išta. On se uopće ne trudi, a tako je pristupačan i na njegovu licu i u njegovim očima možeš vidjeti što se odvija u njemu. Osim toga, on je dokazani romantik u “Downton Abbeyju”, dok je u filmu “The Guest” bio zločinac, tako da ima širok raspon uloga. Iskreno, nisam mislio da će nam biti dostupan jer najteže je pronaći glavnoga glumca. Zatim smo ga trebali spariti s nekim. Morate vjerovati ljubavnoj priči. Morate navijati za njega u svijetu u kojem niste sigurni što je stvarnost, morate stvarno željeti da to bude stvarnost; jer sve dok je to stvarno, o svemu drugome može se pregovarati. Rachel Keller sam pronašao za “Fargo” i onda je došla ovamo na audiciju i samo je ukrala ulogu - kaže Hawley o mladoj glumici koja tumači ulogu problematične pacijentice i Davidove prijateljice, a u seriji nosi znakovito ime Syd Barrett, jer je, objašnjava Hawley, muzika Pink Floyda jako utjecala na njega dok je osmišljavao radnju i likove.

Retro osjećaj

“Legion” će imati osam epizoda, vrijeme radnje nije strogo određeno kao ni geografski specifično, iako je serija snimana u Vancouveru.

- Radnja se odvija u izmišljenom gradu, čak ne nužno u SAD-u. U bolnici u kojoj se nalazi David čuju se britanski naglasci preko razglasa. Postoji ta mala razina dezorijentacije koja otvara maštu gledatelja i osjećaj čuđenja - kaže autor i dodaje kako je htio da serija vizualno izgleda poput “Paklene naranče”.

- U glavi sam imao “Paklenu naranču”, kao i mnogo britanskih filmova iz 60-ih ili smještenih u šezdesete kao što su “Quadrophenia”, filmovi s Terenceom Stampom... U njima je bilo nešto vrlo specifično, malo zastarjelo, a ipak nekako retro - priča autor, koji je režirao i pilot-epizodu. Paralelno s “Legionom”, Hawley je pisao i treću sezonu “Farga”, čija se premijera očekuje na proljeće. Serija je već svojom prvom sezonom osvojila i publiku i kritiku, što nije bilo nimalo lako, s obzirom na to da je u pitanju adaptacija svima omiljenog crnohumornog filmskog klasika braće Coen, a prvi pokušaj snimanja serije po ovome filmu neslavno je propao nakon pilot-epizode.

Ohrabren uspjehom prve sezone koja mu je priskrbila nagrade Emmy i Zlatni globus, Hawley je napravio i drugu sezonu, svojevrsni prequel smješten u sedamdesete i određenim događajima povezan s prvom sezonom, ali s potpuno različitom garniturom likova i glumaca. Treća sezona smještena je u 2010. godinu, a radnju nose Carrie Coon, koja glumi Gloriju Burgle, razvedenu majku i šeficu policijske postaje Eden Vally, te Ewan McGregor, koji tumači dvije uloge - imućnog poduzetnika Emmita i njegova mlađeg brata Raya koji radi kao socijalni radnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:19