ZAGREB FILM FESTIVAL

VIDEO: 5 VELIČANSTVENIH Stižu nam filmski hitovi pet najvećih europskih kinematografija

Prizor iz filma 'Julieta'
Selekcija uključuje i nova ostvarenja Pedra Almodóvara i Andree Arnold

Uz niz pažljivo selektiranih debitantskih filmskih ostvarenja iz glavnoga programa, nadolazeći Zagreb Film Festival, čije se četrnaesto izdanja održava od 12. do 20. studenog, donijet će i pregršt novih filmova u popratnim programima. Jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih pratećih programa, Velikih 5, i ove će godine zadovoljiti istančana filmofilska osjetila, ali i širu publiku.

Među odabranim filmskim uspješnicama iz pet najvećih kinematografija Staroga kontinenta (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske) nalaze se filmske atrakcije čiju režiju potpisuju neki od najpoznatijih suvremenih redatelja, ali i nekoliko filmskih iznenađenja godine koji su žanrovskim eksperimentima ili pak zanimljivim i pomaknutim pričama izazvali prave male senzacije na europskoj festivalskoj sceni.

Ovogodišnju britansku predstavnicu, redateljicu Andreu Arnold, domaća publika vrlo dobro pamti po filmovima Akvarij i Orkanski visovi. Njezin četvrti dugometražni film, American Honey, kombinacija je drame i filma ceste, nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu nagradom žirija.

Julieta, novo ostvarenje najslavnijeg španjolskog živućeg redatelja Pedra Almodóvara, elegantna je i prepoznatljivo „almodovarska“ priča o sjećanju i majčinstvu, u čijem je središtu strast, gubitak i intriga, ali i osobna transformacija.

Francuska se kinematografija predstavlja filmom Elle, aktualnim nacionalnim kandidatom za Oscara čiju režiju potpisuje redatelj Paul Verhoeven. Tipična priča o žrtvi i njezinom napadaču vješto je pretvorena u filmsku inačicu igre „mačke i miša“, a francuska glumačka diva Isabelle Huppert ostvarila je zapanjujuće snažnu ulogu za koju joj kritika već sada predviđa mogućeg Oscara.

Jedno od najvećih filmskih iznenađenja ovogodišnje talijanske filmske produkcije donosi priču o – superjunaku! Temeljen na popularnoj crtanoj seriji Steel Jeeg iz 1970-ih, Zovu me Jeeg Gabrielea Mainettija kreativno se poigrava ustaljenim obrascima i mnogo puta iskušanim formulama filmova o superherojima.

Festivalski miljenik Fatih Akin, njemački redatelj turskog porijekla čije je hvaljeno ostvarenje Glavom kroz zid iz 2004. osvojilo berlinskog Zlatnog medvjeda, donosi priču o dvojici 14-godišnjaka koji ukradu automobil i otisnu se na putovanje Njemačkom koje će im promijeniti život – Tschick.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15