PRETPREMIJERA TJEDNA

VIDEO: REMAKE WESTWORLDA NA HBO-u Michael Crichton nije ni slutio koliko će utjecajan biti njegov prvijenac iz 1973.

 HBO / YOUTUBE
HBO je puno uložio u projekt jer mu je uspjeh potreban, ‘Igra prijestolja’ ima još samo dvije sezone

Svestrani Michael Crichton, autor bestselera “Jurski park” koji je izrodio jedan od najpopularnijih serijala u povijesti kinematografije, inače diplomirani liječnik i tko zna što sve još ne, htio se i sam okušati kao filmski redatelj, uspjelo mu je to 1973. kada je nastao “Westworld” (u našim kinima “Stari Divlji zapad”), snimljen po njegovom originalnom scenariju.

Vjerojatno tada nije ni slutio koliko će njegov prvijenac biti utjecajan, godinama citiran ne samo stoga što je prvi koristio dvodimenzionalne kompjutorski generirane slike nego i zbog teme odnosa čovjeka i robota. U tom ZF-u naslov zapravo označava zabavni park u koji dolaze mušterije dubljeg džepa i tamo mogu do mile volje ubijati kauboje i Indijance, jer su to sve umjetna bića, no nevolje počnu kad najopasniji revolveraš (igrao ga je Yul Brynner) počne razvijati posebnu vrstu samosvijesti i ne pokoravati se naputcima upravitelja.

Film je bio hit, snimljen je i nešto slabiji nastavak “Futureworld”, ali motiv pobunjenih robota - prvi put razvijen u djelima klasika ZF-a Isaaca Asimova, Philipa K. Dicka i Briana Aldissa - neprestano je iskrsavao, osobito efektno u kultnom ostvarenju “Blade Runner” Ridleyja Scotta. Moderno doba dodalo mu je novinu, naime, granica u kojem artificijelno biće postaje ljudsko postala je sve teže odredljiva: provjerite samo filmove “Umjetna inteligencija” Stevena Spielberga i “Ex Machina” Alexa Garlanda.

U tom duhovnom ozračju nastala je i nova televizijska verzija “Westworlda” u produkciji prestižne kablovske mreže HBO. Inicirao ju je Jonathan Nolan, brat holivudskog hitmejkera Christophera Nolana (nova trilogija o Batmanu s Christianom Baleom u naslovnoj ulozi), koji je surađivao kao scenarist na gotovo svim njegovim filmovima. Sam je režirao uvodnu epizodu s budžetom od 20 milijuna dolara (toliko su koštali i piloti za serije “Carstvo poroka” i “Vinil”), dok je koncept serije napisao sa suprugom Lisom Jay Nolan.

Osnova je ostala ista, Westworld je i dalje raskošni zabavni park, kad uđete u njega imate dojam da ste se našli na Divljem zapadu. Novina je, međutim, što je fokus radnje na robotima, tj. “domaćinima”, koji su dužni zabavljati goste. Jesu li oni svjesni što rade? Reklo bi se da jesu. Neki uočavaju da se svakodnevica uvijek ponavlja, pa bez obzira što su nekoga od njih ubili prethodni dan, nisu još istina svjesni da se upravitelji svake noći pobrinu za popravljanje oštećenih robota, no postupno i to postaje očito. “Gosti” su došli ostvariti svoje infantilne fantazije, pucati na koga stignu, ševiti se s barskim damama i lutati divljinom, a upravitelji se brinu da im nikada ne bude dosadno, pa ponekad promijene već utvrđeni scenarij. Westworld je u nekoj vrsti kotline koju okružuje high tech laboratorij, sa stotinama robota u očekivanju svog konačnog oblika i zadataka.

Novina u odnosu na Crichtonov film su također prvorazredni specijalni efekti, kompjutorski generirane slike su ovaj put trodimenzionalne, a HBO očito nije štedio na svom luksuznom proizvodu. Glumačka postava je prvorazredna - u njoj su i vrsni karakterni glumci Jeffrey Welles, Thandie Newton, i Sidse Babett Knudsen iz serije “Borgen” - a produkcija fascinantna. HBO je toliko uložio u ovaj projekt jer mu je uspjeh potreban, njegov glavni adut “Igra prijestolja” ima još samo dvije sezone, tako da bi “Westworld” mogao postati priželjkivana zamjena.

Zvijezde Westworlda

Anthony Hopkins

Dobitnik Oscara za ulogu Hannibala Lectera u kultnom triler-hororu “Kad jaganjci utihnu” svojedobno je često nastupao u mini serijama (“Rat i mir”, “Velika očekivanja”), ali honorari su mu postali previsoki pa se posljednjih godina klonio malog ekrana. U “Westworldu” igra tvorca zabavnog parka dr. Roberta Forda, u mnogo čemu sličnom liku koga je glumio Richard Attenborough u “Jurskom parku”.

Ed Harris

Karijera Yula Brynnera već je bila na zalasku kad je dobio ulogu revolveraša u Crichtonovom “Westworldu”, a na sličan način bi mogao profitirati i glumac četiri puta nominiran za Oscara. Njegov Čovjek u crnom fascinantan je lik, vrhunski revolveraš, koji ima i druge ambicije, uvjeren je da taj zabavni park posjeduje i neku višu razinu i pokušava je dosegnuti.

Evan Rachel Wood

Bila je izvrsna kao nezahvalna kći Kate Winslet u mini-seriji “Mildred Pierce”, no uloga Dolores Abernathy, “domaćina” koji jedne večeri nalazi oca ubijenog da bi sutradan opet sve bilo kao prije, dosad joj je najvažnija u filmografiji. Ona je emocionalna jezgra priče, ima nekoliko udvarača, putovi s Čovjekom u crnom neprestano joj se prepliću i na rubu je da otkrije tajnu vlastitog identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:22