JAZZ.HR U MUZIČKOJ AKADEMIJI

100. ROĐENDAN THELONIUSA MONKA U ZAGREBU Slavni Charles Tolliver izvodi rekonstrukciju izgubljenih partitura Monkova povijesnog koncerta iz 1959.

 Mladen Pobi / HANZA MEDIA
 

Desetog listopada 2017. godine navršila se stota obljetnica rođenja pijanista Theloniusa Monka, jednog od ključnih tvoraca modernog jazza koji je poput Milesa Davisa ili Johna Coltranea snažno utjecao i na rock glazbenika i kantautore poput Captaina Beefhearta, Franka Zappe, Toma Waitsa, Joni Mitchell i drugih.

Teško da je danas moguće naći jazz pijanista koji barem nešto ne duguje Monku kao velikom skladatelju, inovatoru, aranžeru i izvođaču nevjerojatno burne biografije u kojoj je važnu rolu odigrala i jedna od njegovih muza, potom i mecena iz klana Rotschild, barunica Pannonica koja se nikako nije uklapala u tu familiju, ali jest u Monkov i be bop svijet.

Tim povodom trubač Charles Tolliver će u sklopu jesenskog Jazz.hr serijala koncerata u dvorani "Blagoje Bersa" na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, 23. studenog, a dan poslije u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci, održati nastup s tentetom kojeg za tu prigodu čine Saša Nestorović (sax), Hrvoje Galler (piano), Ivar Križić (bas), Janko Novoselić (bubnjevi), Davor Križić (truba), Ivan Marincel (trombon), Miro Kadoić (alt sax), Damir Horvat (bariton sax), Hrvoje Pintarić (francuski rog) i Joe Kaplowtiz (tuba). Ta "moćna gomilica" izvest će Tolliverovu transkripciju koncerta "The Thelonius Monk Orchestra At Town Hall" iz 1959. godine.

Do tada je Monk, od početka do konca 50-ih, izgradio impresivnu reputaciju albumima za Prestige i Riverside Records, a nakon albuma uživo iz Town Halla, od ranih do kasnih 60-ih, uslijedit će i niz sjajnih studijskih i live izdanja za Columbiju.

Stotu obljetnicu rođenja Theloniusa Monka uživo će u nas koncertima u Zagrebu i Rijeci, 23. i 24. studenog, obilježiti trubač Charles Tolliver (75) s tentetom hrvatskih jazz glazbenika.

Zagreb,090414.
The new Charles Tolliver music inc.Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Jazz Hr proljece.
Foto: Mladen Pobi / Cropix
Mladen Pobi / HANZA MEDIA
Charles Tolliver i Saša Nestorović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:11