ANDY ROURKE

Bivši basist rock grupe ‘The Smiths‘ u šezdesetoj godini izgubio bitku s rakom gušterače

Andy Rourke 

 John Nacion/Instar Images/Profimedia/John Nacion/instar Images/profimedia
Gitarist Johnny Marr je kolegu iz benda te prijatelja iz djetinjstva okarakterizirao kao prekrasnu dušu i darovitog glazbenika

Basist grupe The Smiths, poznatog rock benda iz osamdesetih preminuo je u šezdesetoj godini života.

Vijest o smrti Andyja Rourkea prenio je, piše The Guardian, bivši gitarist grupe Johnny Marr.

"S dubokim žaljenjem objavljujemo odlazak Andyja Rourkea nakon duge borbe s rakom gušterače. Oni koji su ga poznavali pamtit će ga kao ljubaznu i predivnu dušu, a glazbeni fanovi kao iznimno darovitog glazbenika. Molimo poštovanje privatnosti u ovo tužno vrijeme", poručio je Marr, koji je s Rourkeom prijateljevao od djetinjstva.

"Bili smo najbolji prijatelji, svuda smo išli zajedno. Kada smo imali petnaest godina uselio sam se kod njega i njegova tri brata i ubrzo sam shvatio da je moj prijatelj jedan od onih rijetkih ljudi koje apsolutno svatko voli. Andy i ja smo cijelo vrijeme proučavali glazbu, zabavljali se i radili na tome da postanemo najbolji glazbenici koji možemo biti", rekao je Marr.

Bend "The Smiths" je osnovan 1982. godine u Manchesteru, a istaknuti članovi bili su basist Andy Rourke, pjevač Morrissey, gitarist Johnny Marr te bubnjar Mike Joyce.

Karijeru su započeli istoimenim albumom (The Smiths) te singlom "Hand in Glove". Nakon albuma prvijenca uslijedila su još tri studijska albuma: popularni "Meat Is Murder" i "The Queen Is Dead" te posljednji "Strangeways, Here We Come".

Nakon glazbene avanture s grupom "The Smiths", nastupao je i za frontmena Morrisseyja.

Snimao je i s irskom kantautoricom Sinéad O‘Connor, grupom the Pretenders, te pjevačicom grupe Cranberries Dolores O‘Riordan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49