JAZZ IS BACK!

CARLA BLEY Američka legenda avangardnog jazza sutra svira u malenom istarskom gradiću Grožnjanu

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Šezdesetih i početkom sedamdesetih etablirala se kultnom jazz operom 'Escalator Over the Hill'

Je li pretjerano reći da je Carla Bley najveća jazz glazbenica svih vremena? Možda. Ali ne može se osporiti da je ona preko pola stoljeća jedna od najutjecajnijih i najplodnijih jazz skladateljica, i to iz prvih redova avangarde.

Njujorški je Birdland upoznala propulzivnih pedesetih godina kao cigarette girl, da bi se već šezdesetih i početkom sedamdesetih kultnom jazz operom Escalator Over the Hill potpuno etabalirala.

Promovirala je ECM etiketu po Americi, s Charlie Hadenom sudjelovala u političkim projektima Liberation Music Orchestra, snimila 25 albuma i još dvostruko više u suradnji s drugima, a njezinu glazbu sviraju velikani kao Gary Burton, Jimmie Giuffre, George Russell, Don Ellis, Steve Kuhn, Jan Garbarek, Enrico Rava... Stvaralaštvo je obilježila i s tri jazz braka, (Paul Bley, Michael Mantler i Steve Swallow) koja su se na najljepši način odrazila na njezino stvaralaštvo.

Njezin koncert u Zagrebu prije dvije godine bio je čudesan, a sutra u Grožnjan dolazi sa Steveom Swallowom na basu i Andyjem Sheppardom na saksofonu netom nakon objave njihova drugoga zajedničkog albuma, Andando el Tiempo, i otvara 12. srpnja ovogodišnji festival Jazz is Back!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:06