10. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL

DEE DEE BRIDGEWATER Jazz diva u izdanju kakvo još nismo čuli

 Getty
Njihov nedavni nastup u Milanu kritika je ispratila superlativima, ističući njezine veličanstvene improvizacije u kojima, kad treba, njezin glas postaje i puhači instrument

Dolazak velike američke jazz pjevačice Dee Dee Bridgewater u Zagreb bit će zaista veličanstveno finale proljetnog dijela jubilarnog 10. Vip Zagreb Jazz Festivala.

Istinska jazz diva, trostruka dobitnica nagrada Grammy, ali i drugih nagrada i priznanja širom svijeta, nakon dva nastupa u Rovinju, 2011. i 2013., evo konačno dolazi i pred zagrebačku publiku. Dee Dee ima impresivnu biografiju koja počinje nastupima prvo s big bendovima, između ostalih i Mela Lewisa, pa nakon toga i s nizom superstarova kao što su Max Roach, Sonny Rollins, Dexter Gordon, pa i majstor bebopa Dizzie Gilespie. Probila se u orbitu nakon dueta s Rayom Charlesom, "Precious Thing" nakon čega je nastavila nastupati i snimati s velikim i ništa manje slavnim glazbenicima kao što su Joe Pass, Ray Brown, Clark Teryy, Don Cherry, Archie Shepp, Lionel Hampton ili Terence Blanchard.

Paralelno s jazz karijerom nastupala je i na njujorškom Broadwayu, kao i u Londonu, u nizu predstava i to svoje iskustvo izvrsno pretače u svoje uzbudljive jazz nastupe osvajajući publiku podjednako svojim šarmom, kao i muzikalnošću. Za ulogu u mjuziklu "Eleonora Fagan" dobila je važnu londonsku nagradu "Laurence Oliver" i kasnije to svoje iskustvo pretočila u dojmljivi album, kao posvetu životu i radu Billie Holiday.

Većinu svojih zrelih albuma Dee Dee Bridgewater postavljala je i kao vrlo zanimljive projekte. Tako ju je višegodišnja ljubav prema Elli Fitzgerald (kojom ju je uz oca trubača zarazila još majka) navela na sjajan album "Dear Ella" s kojim je osvojila čak dva Grammyja. Album "Love and Peace" bio je posveta kompozitoru Horaceu Silveru, "J'ai Deux Amour" francuskim šansonama (kako već dulje vremena živi i u Parizu), a "This is New", snimila je sa skladbama velikog Kurta Weila.

Možda je najzanimljiviji od svih bio projekt "Red Earth" u kojem je sjedinila vlastitu, sjevernoameričku jazz tradiciju s dalekim afričkim korijenima, uz pomoć niza afričkih glazbenika iz Malija i svog dugogodišnjeg pijanista i aranžera, portorikanskog genija Edsela Gomeza.

U subotu 14. lipnja Dee Dee dolazi u Zagreb sa sasvim drugačijim repertoarom. "U pitanju je i sasvim drugačija glazbena pratnja", kaže Dee Dee o svom novom projektu. Radi se o stalnom sastavu mladog trubača Thea Crokera, zvijezde u usponu, čiji je samostalni album "AfroPhysicist" Dee Dee upravo producirala.

Upoznali su se prije pet, šest godina na jazz festivalu u Šangaju, nakon čega je ona pomno nastavila pratiti njegov rad, pa su vrlo brzo počeli i nastupati zajedno. Na koncertu u Zagrebu će, kako je najavila, biti dvije skladbe s tog albuma, pjesme Abbey Lincoln, "The Music is Magic", kao i skladba "Blue Monk" Theloniusa Monka za koju je Abbey napisala stihove, zatim neke skladbe Steveja Wondera, kao i nekoliko pjesama s njezinih ranijih albuma, no u drugačijim obradama.

Novi bend, kako sama kaže, nije utjecao na način njezina pjevanja, ali mladi glazbenici nužno utječu na odabir glazbe koju zajedno izvode. No, velika je promjena što je mladi vođa njezina pratećeg sastava, (rođen 1985.), Theo Croker trubač, koji je ujedno aranžer, kompozitor također pjevač. Dee Dee kaže kako često razmišlja na način kako to čine trubači i da je znala svojim glasom nadomjestiti trubu, ali da se s Theom sjajno nadopunjuje.

U pitanju je nešto modernija inačica jazza, s dosta funka, world musica i r&b-ja, koja, vjerujemo neće biti ništa manje uzbudljiva od onoga što smo do sada od nje imali priliku čuti. Njihov nedavni nastup u veljači, u Milanu, kritika je ispratila superlativima, ističući njezine veličanstvene improvizacije u kojima, kad treba, njezin glas postaje i puhači instrument, ali koji ostavlja dovoljno prostora izvrsnim trubačkim solo eskapadama, uz sjajnu pratnju benda.

Uz Dee Dee i Thea Crokera u Zagrebu će nastupiti saksofonist Irwin Hall, klavijaturist Michael King, basist Eric Wheeler i bubnjar Kassa Overall, redom mladi lavovi koji prvi puta nastupaju u Hrvatskoj, a taj će se nastup poklopiti i s izlaskom njihovog zajedničkog albuma "AfroPhysicist".

Poslušati prije koncerta

This is New (2002.)

Album posvećen njemačkom kompozitoru Kurtu Weilu Dee Dee je pretvorila u odu geniju čije glazbeno nasljeđe zbunjuje svježinom i širinom.

Red Earth (2007.)

Album koji je Dee Dee snimila u Africi, s glazbenicima iz Malija, s afričkim motivima i ritmovima, neka je vrsta wolrd music dragulja i radi izvrsnog aranžerskog posla Edsela Gomeza.

The Fundamentals (2007.)

Prvi album trubača i kompozitora Thea Crokera snimljen sa sekstetom, koji je pokazao njegove uzore i širinu talenta i privukao pažnju i kritike i kolega glazbenika.

Theo Croker, unuk legendarnog trubača Doca Cheatnama

Mladi trubač, kompozitor, aranžer i pjevač, vođa sastava rođen je na Floridi 1985. Djed mu je bio legendarni trubač Doc Cheatnam koji je iznimno utjecao na njega, tako da se već kao vrlo mlad prihvatio trube. Nakon glazbenog školovanja i diplome, svirao je po New Yorku, ali i dobio nekoliko nagrada, što mladog glazbenika uvijek osokoli.

Proveo je čak sedam godina u Šangaju, nakon što je tamo dobio šestomjesečnu stipendiju, tako da je, kako sam kaže tamo znatno proširio svoje glazbene horizonte. Upravo tamo je prvi puta upoznao Dee Dee Bridgewater koja mu je postala mentorica i producentica, evo, upravo izišlog albuma "Afrophysicist". To mu je treći album nakon dojmljivog albuma "Fundamentals", s vlastitim skladbama, koji je snimio sa svojim sekstetom i "In the tradition", albuma okrenutog korijenima jazza i svojim glazbenim uzorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:08