ISPOVIJEST

Emotivni Bon Jovi: Da, ja sam bijeli muškarac na poziciji moći, ali plakao sam za Georgeom Floydom

Jon Bon Jovi 
 Tolga Akmen/Afp/Profimedia
‘Svjedok sam povijesti, i ne smatram političkim ako se držim tog stava tijekom cijelog projekta‘ - kazao je o o novom albumu

Jon Bon Jovi svojim pjesmama puni arene već gotovo 40 godina, no posljednji album '2020' podigao je njegovu glazbu na sasvim novu razinu.

To je do sada socijalno najosvješteniji Bon Jovijev album. Nazvavši kolekciju 'trenutkom u vremenu', on govori o covidu-19, ubojstvu Georgea Floyda, pucnjavi u Daytonu 2019. godine, PTSP-u vojnika koji se vraćaju i drugim pitanjima koja brinu ovog 58-godišnjeg rockera.

No, bavljenje vrućim temama može izazvati podjele, posebno među obožavateljima s obje strane političkog spektra. Bon Jovi kaže da mu to nikako nije namjera.

- Svjedok sam povijesti, i ne smatram političkim ako se držim tog stava tijekom cijelog projekta, nisam mislio da bi to bilo politički. Mislio sam da će to biti komentar na društvena zbivanja, rekao je Bon Jovi. - Nigdje se ne govori o stvarima poput, znate, lijevo, desno, crveno, plavo, crno, bijelo.

Izvorno planiran za proljeće, izlazak albuma je više puta odgađan, a turneja je otkazana zbog pandemije. To je Bon Joviju dalo više vremena za razmišljanje o svijetu oko nas. To je razdoblje donijelo i pjesmu 'Do What You Can' kao počast onima koji se bore protiv covida-19, dok je 'American Reckoning' emotivan odgovor na posljednje riječi Georgea Floyda kojima zaziva majku dok mu policajac kleči na vratu

- Oči su mi se ispunile suzama, nisam si mogao pomoći i odmah sam se zatvorio u sobu s namjerom da pokušam napisati nešto, rekao je.

Prihodi od prodaje singla bit će uplaćeni organizaciji 'Equal Justice Initiative' ('Inicijativa za ravnopravnost', prev.)

Bon Jovi je svoja razmišljanja o ovom burnom vremenu podijelio u intervjuu za Associated Press. Govorio je o neobičnosti nedavnog nastupa uživo s bendom u Nashvilleu u državi Tennessee, planira li turneju po uzoru na starije kolege poput Brucea Springsteena ili Micka Jaggera te zašto nadu vidi u sljedećoj generaciji.

- Imam sina koji je ove godine završio srednju školu, i sada kao brucoš na fakultetu, nema iskustva koja bi imala druga djeca. Ali osim toga, ono što zaista vjerujem svom dušom jest da će ona djeca koja su rođena oko 11. rujna i diplomirala u pandemiji biti ona koja su inovatori, stvaratelji, ona koja će srediti nered koji su stari momci poput mene ostavili. I mislim da će to biti oni koje uopće nije briga za boju vaše kože ili vašu seksualnu orijentaciju, rekao je glazbenik.

Na pitanje je li imao ikakvih nedoumica kad je pisao o Georgeu Floydu u pjesmi 'American Reckoning', odgovara: - Iako imamo neke temelje i već 15 godina gradimo pristupačne stanove od Newarka do Camdena, od Phillyja do Georgije i L.A.-a, ne pretvaram se da znam kako je biti u njihovoj koži. Htio sam da to bude jasno i bilo mi je važno baš to napisati. Ako postoji nešto poput privilegiranih bijelaca, onda očito odgovaram tom opisu: bijelac, stariji, imućni čovjek koji je slučajno također slavna osoba. Nikad nisam morao 'razgovarati' s nekim, znate. I tako, bilo mi je važno to reći. I morao sam biti siguran da sam sve ispravno shvatio, pojasnio je.

Opisao je i doživljaj na svom nedavnom koncertu koji je održan bez publike u sklopu jednog glazbenog festivala.

- Prije nastupa rekao sam sam sebi: 'Ok, ja sam profesionalac. Gledat ću u kameru. Nasmiješit ću se. Bit će sjajno. Ne brini. Idemo.' A poslije sam gledao taj nastup... Da, pogodio sam sve note, ali pogledam to i vidim što nedostaje. Znate, taj iskreni dio - sav znoj i osmijeh i iskre u oku jer sam nastupao za kameru. Bilo je to usamljeno iskustvo, kaže.

Otkrio je i odakle crpi svježinu dok se i dalje razvija kao autor i izvođač.

- NIkad nisam želio, čak ni s 25 godina, biti 50-godišnjak koji se pretvara da ima 25 godina. Tada nisam imao želju to raditi, a nemam je ni sada. Mogu sjediti ovdje ispred vas sa sijedom kosom i reći: ovo sam ja. Imam 58 godina. Garantiram da će netko negdje reći: 'Ovo je strašno i ne zvuči kao 'Livin’ on a Prayer!' Pa ni ne treba zvučati! To je bilo tada. Bog blagoslovio taj trenutak u vremenu. Ali ne želim biti taj tip. Tada sam bio to dijete, ali to nisam ono što želim biti sada. To nije fer prema meni i čitavom procesu. Bruce (Springsteen) će krenuti na turneju a ima 72 godine. Jagger je sad na turneji, a ima - 110! (smijeh). Dakle, svijet se promijenio.

Vidi li i sebe na turneji u svojim zlatnim godinama?

- Ne, nemam tu želju, da budem iskren. Čekam samo dan kad će Mick Jagger napokon reći da je mu je dosta jer želim znati gdje je krajnja granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:11