PORIN 2016.

FOTO: GLAZBENI SPEKTAKL U SPLITU Album godine Matiji Dediću, najbolju pjesmu ima Elemental, Dječaci na pozornici vikali: 'Stop cenzuri na HTV-u'

 EPH

Kulminirajući zvjezdanom posvetom Arsenu Dediću, na splitskim su Gripama u četvrtak navečer dodijeljene 23. po redu nagrade Porin za najbolja ostvarenja u hrvatskoj glazbi u protekloj godini.

Najbolji album godine je album Matije Dedića ' Matija svira Arsena', a Elementalova je pjesma ' Goli i bosi' proglašena pjesmom godine. Hrvatska predstavnica na nadolezećem Eurosongu Nina Kraljić proglašena je najboljom novom izvođačicom godine. Hladno pivo osvojilo je Porina za najbolji album rock glazbe za ' Dane zatvorenih vrata'.

Massimo je osvojio Porina za najbolji album pop glazbe s albumom ' 1 dan ljubavi' te za najbolju mušku vokalnu izvedbu za pjesmu '1 dan ljubavi'. Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je Josipa Lisac za ' Tu', a najbolju vokalnu suradnju ostvarili su Neno Belan i Maja Posavec na pjesmi ' Tvoj glas'.

Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije

Najboljom skladbom klasične glazbe proglašen je ' Koncert za violinu, violu i gudače' Frane Paraća dok je najbolji album folklorne glazbe i etno glazbe ' Istraditional' Brune Krajcara.

Na dodjeli nagrada uoči večerašnjeg televizijskog prijenosa 23. Porina iz Splita, dodijeljene su statue u 25 kategorija. Jazz pijanist Matija Dedić osvojio je pet nagrada za album 'Matija svira Arsena' i to u kategorijama najbolje jazz izvedbe, najboljeg aranžmana, najboljeg instrumentalnog albuma i najbolje instrumentalne izvedbe izvan klasične i jazz glazbe, koju je podijelio s Miroslavom Tadićem za skladbu 'Ne plači'. Album 'Jazzy Bach' koji su snimili Matija Dedić i Darko Jurković Charlie proglašen je najboljim jazz albumom.

Gordan Tudor osvojio je tri Porina za album 'Gordan Tudor Post Nudla Phoebus' i to za najbolju izvedbu klasične glazbe, najbolju snimku albuma klasične glazbe i najbolju produkciju albuma klasične glazbe. Rundek Cargo Trio osvojio je Porina za najbolji album alternativne glazbe i najbolji video broj.

Ibrica Jusić osvojio je Porin za najbolji album zabavne glazbe, TBF je osvojio nagradu za najbolji album klupske glazbe, Elemental je pobijedio u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom, a Massimov album '1 dan ljubavi' osvojio je Porina za najbolju produkciju. Najbolju snimku imala je grupa 2CELLOS na pjesmi Mombasa, dok je Zvjezdan Ružić dobio nagradu u kategoriji najbolje skladbe jazz glazbe.

Najboljim albumom klapske glazbe proglašen je album festivala klapa u Omišu, najbolji album tamburaške glazbe je onaj kvarteta Gubec i tamburaškog orkestra HRT-a, a klapa Ragusa osvojila je statuu za najbolji album pop-folklorne glazbe.

Zagrebačka filharmonija, akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dirigent Vladimir Kranjčević pobijedili su u kategoriji najbolji album klasične glazbe, a najbolji dječji album je ' Mjesto za mene - album pjesama za djecu' raznih izvođača. Album '50 originalnih pjesama - Arsen Dedić' proglašen je najboljim tematsko -povijesnim albumom. Najbolji album popularne duhovne glazbe je 'Kamenita vrata live', dok je 'Karlovačko RockOff - festival novog zvuka 2015.' izabran za najbolji album s raznim izvođačima.

Porina za životno djelo osvojio je glazbenik Hrvoje Hegedušić, a u kategoriji klasične glazbe Davorin Kempf.

Prosvjed Dječaka

Tijekom prijenosa uživo i u jeku kontroverznog skidanja satirične emisije ' Montirani proces' s HRT-a, Ivo Sivo iz grupe Dječaci je na kraju izvedbe njihove pjesme 'Struja' povikao 'Montirani proces! Stop cenzuri na HTV-u'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:36