ZAVRŠIO INMUSIC

FOTO, VIDEO: Bajkoviti cirkus The Flaming Lipsa očarao sve na Jarunu

 Boris Kovačev/CROPIX
Pretenciozni i donekle precijenjeni Massive Attack zatvorili su T-Mobile INmusic festival koji je u potpunosti uspio u teškoj recesijskoj godini

ZAGREB - Billy Idol s bedastim, šabloniziranim nastupom, krcatim otrcanim rock trikovima, bio je kupovina mačka u vreći, no to je bila i jedina mrlja T-Mobile INmusica jer grmljavinska tutnjava grunge-rock prvoboraca Alice In, elegantna Morcheeba, ekstatični hibridi post-punk, disco i elektronske glazbe LCD Soundystema i Chk Chk Chk, hardcore punk čikaških Rise Against te odreda sjajni nastupi Kawasaki 3p-a, T.B.F.-a i The Bambi Molestersa obilježili su prva dva dana INmusica te nas pripremila za “veliko finale”.

A, taj, treći dan ovogodišnjeg Inmusica doista je bio za “prste polizati”. U izravnom srazu standarno dobri i poletni Gustafi ipak su izvukli kraći kraj s bosanskom Dubiozom kolektiv čiji lakozapaljivi koktel ska-punka, dub-funka i gnjevno-pravedničkih sociopolitičkih poruka na tragu Asian Dub Foundation danas lakše dolazi do publike. Kanadski devetorčlani kolektiv Broken Social Scene prizvao je i Waynea Coynea iz The Flaming Lipsa koji ih je poput duhovnog oca gledao iz prikrajka pozornice, a njihov amalgamindie-rocka i prog-rocka kojeg ponekad praše i s četiri gitare, praše Broken Social Scene uvjerljiviji je uživo nego na posljednjem.

Londonski Caribou, pak, interesantniji je kao elektronski izvođač za kućno slušanje nego uživo s pratećim glazbenicima u indie-rock formaciji, no New Young Pony Club iznenadili su pitkim 80’s electro-popom. Tuborgov stage, pak, pokazao se premalim da bi prije ponoći primio svu publiku koja je došla izdivljati se uz nabrijani irsko-američki folk-punk koji zvuči poput Poguesa na speedu.

Naravno, vrhunac večeri bio je doista čaroban, maštovit i bajkovito lijep rock’n’roll cirkus The Flaming Lipsa koji se u svojem eklektičnom poimanju rocka vraćaju do Beatlesa, psihodelije San Francisca, Kraut-rocka, Pink Floyda, hipijevskih mirovnih poruka, prekrasne radosti sviranja i širenja pozitivne energije kojom u slušatelju bude dijete za koje je zaboravio da u njemu još postoji.

Nastup The Flaming Lipsa - s magičnom svirkom, desetinama balona, stotinama tisuća konfeta, kuglom u kojoj Wayne hoda po publici s kojom savršeno komunicira i ogromnim napuhanim rukavicama iz kojih odašilje laserske zrake, kao da je nemoćan protiv životnih problema i malen pred bogom i svemirom, ali ne i voljan predati se čemeru i jadu - bio je vjerojatno najljepši koji sam doživio u trideset godina koliko pohodim koncerte. Kad su na kraju zasvirali “Do You Realize?” definitivno nije na kugli zemaljskoj u tome trenu bilo ljepšeg mjesta od Jaruna.

Pretenciozini i donekle precijenjeni Massive Attack zatvorili su T-Mobile INmusic festival koji je u potpunosti uspio u teškoj recesijskoj godini, no bezobraznim zahtjevom da budu headlineri sami su sebi iskopali zamku jer nadmašiti The Flaming Lipse u srijedu je bila nemoguća misija. Nakon eksplozije radosti The Flaming Lipsa, tehnički korektan i mračan trip-hop Massive Attacka ipak je bio više poput antiklimaksa, a ne poput još jednog vrhunca uzbuđenja trodnevnih događanja na Jarunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:58