ISTINA O ZIGGYU

Frizerka koja je stvorila Davida Bowieja otkriva: ‘Evo kako je nastala slavna frizura i koju sam boju koristila...‘

David Bowie kao Ziggy Stardust

 Collection Christophel Via Afp/Afp/Profimedia/Collection Christophel Via Afp/afp/profimedia
Suzi Ronson u novim memoarima opisala je svoj prvi susret s pjevačem, život kao poznata frizerka, turneju i njegov odnos prema ostalim članovima benda

Jedne subote, početkom ljeta 1971. godine Suzi Ronson je bila zauzeta radeći u frizerskom salonu Evelyn Paget. Ulica Beckenham High Street bila je poprilično mirna, no to se promijenilo kada je pokraj salona prošao par gurajući dječja kolica. Žena je nosila uske crne traperice i krznenu jaknu dok je muškarac bio odjeven u lepršavu, dugu, zlatnu haljinu. Ljudi su se uzbudili, gurkali, gledali i međusobno ispitivali tko je ovaj zanimljiv par sve dok netko nije ustanovio da je riječ o Davidu Bowieju piše The Guardian.

U to je vrijeme Ronson za pjevača čula samo u hodu, znala je za njegov singl Space Oddity koji je postigao velik uspjeh, a majka mu je bila njezina klijentica no to je bilo to.

Početak Ziggy Stardusta

„On je bio dio umjetničkog svijeta, a taj svijet nije bio moj“, prisjeća se Ronson koja tada nije bila svjesna da će se njihovi svijetovi itekako preplesti te da će ona postati jedina žena koja je bila dio ekipe za turneju pretvorivši Bowieja u Ziggyja Stardusta. Njezin rad s Bowiejem opisan je i novoobjavljenom memoaru „Ja i gospodin Jones“.

Kako kaže Bowie i njegova žena Angie živjeli su na srednjem katu vile u južnom Londonu koja se zvala Haddon Hall, a ulazak u tu kuću lako se može usporediti s ulaskom u neki drugi svijet.

„U kući su bili i homoseksualci, a do tada nisam nikada upoznala nekoga tko je otvoreno gej, a tu je bila i Daniella, Indijanka sa zanimljivim i neobičnim naglaskom, kosom boje žumanjka i velikim smeđim očima. Bila sam sam pet kilometara udaljena od kuće, a činilo mi se kao da sam na nekom drugom kontinentu“, opisala je Ronson.

U centu cijele ove neobične i lijepe zbrke nalazili su se Bowiejevi, a Angie je pozvala frizerku u vilu nakon što se već jednom kod nje šišala.

„Željeli su promijeniti Davidov izgled i Angie je inzistirala da eksperimentiramo s njegovom kosom“, rekla je Ronson.

David je frizerki pokazao fotografiju iz časopisa na kojoj se nalazio model u kreaciji slavnog japanskog dizajnera Kansaia Yamamotoa. Model je imao kratku, žarkocrvenu kosu, a slavni je pjevač upitao može li to biti njegova nova frizura. Ronson se odmah bacila na posao.

„Zapravo je boja te koja je publici „prodala“ cijelu priču. Kako bi postigla taj efekt koristila sam Schwarzkopf Red Hot boju iz salona, a sam Bog zna zašto smo mi uopće držali tu boju kod nas jer ju inače nitko nije koristio“, opisala je frizerka.

Bowie je spavao s većinom zaposlenih

Nakon ove uspješne prve suradnje, Ronson je primljena u pjevačev krug suradnika, a kako kaže taj ju je svijet istodobno odbijao i opijao.

„Nisam imala baš sretno djetinjstvo, obitelj mi je bila malo sje*ana pa sam školu napustila s 15 godina i tražila neki bijeg od svoje stvarnosti“, priznaje frizerka te nadodaje da joj je Bowie ponudio upravo priliku koju je čekala.

Ubrzo se našla na stalnoj platnoj listi kao službena frizerka benda, a iz memoara je vidljivo koliki je utjecaj supruga Angie imala na samog pjevača i mladu frizerku.

„Angie je bila utjelovljenje Amerike. Bila je visoka, cool i izravna. Nisam mogla vjerovati koliko je zapravo bila dobra i nevjerojatna“, ispričala je frizerka koja je unatoč tome ipak spavala s njezinim mužem koji ju je u vilu navodno pozvao zbog frizure, ali se ispostavilo da ima druge namjere.

„Sve mi je bilo vrlo zastrašujuće, mogla sam ostati bez posla ako bi spavala s njim, a isto sam tako mogla ostati bez posla ako ne bi spavala s njim. David je spavao gotovo sa svima, tako je označavao svoj teritorij, a Angie nije imala ništa protiv toga“, opisala je frizerka.

Zadužena za odabir obožavatelja

Kad je Ronson otišla na turneju s Bowiejem, njezina se uloga protezala izvan frizerske službe, bojala je naramenice na gitari u crveno te ispeglavala znoj s njegove scenske odjeće. Kad je turneja stigla do SAD-a, Bowiejeva slava je rasla, kao i baza njegovih obožavateljica.

“Bili su ludi i imali su novca”, prisjeća se Ronson. “Pratili bi nas okolo. Hvatali bi avione do destinacija gdje smo mi i imali bi vlastite sobe u našem hotelu“, nadodaje frizerka koja je bila zadužena za odabir obožavateljica koje će upoznati pjevača.

„Pitala bi ih žele li upoznati bend te im rekla kako ih mogu odvesti na bus za turneju. Stajala bi na stepenicama busa i mahala najljepšim djevojkama i momcima. Jednom sam tako upoznala šesnaestogodišnjakinju s Bowiejem koji ju je kasnije odveo u svoju hotelsku sobu, a zatim je u hotel banula njezina majka vičući i zahtijevajući da vidi kćer“, opisala je frizerka u svojim memoarima.

"Ubojstvo" Stardusta

The Ziggy Stardust turneja započela je u Britanija, a nastavila se u SAD-u i Japanu prije nego se ponovno vratila u Britaniju. Posljednji nastup bio je u Hammersmith Odeonu u Londonu 3. srpnja 1973.

Ronson se sjeća da je pred kraj svirke bila iza pozornice dok je Bowie publici rekao kako je ovo "posljednji nastup koji ćemo ikada izvesti". Dojavili su joj da namjerava ubiti Ziggyja, ali za ostatak benda ta je vijest bila šok.

“Bilo mu je dosta i bio je iscrpljen,” kaže Ronson, “ali bio je kreten što nije rekao Woodyju i Trevoru.” Ona misli na Micka “Woodyja” Woodmanseyja i Trevora Boldera, bubnjara i basista Spiders from Marsa.

U svojoj knjizi, Ronson opisuje Bowiejev odnos prema svom bendu kao prikaz "sirove, gole ambicije i krvoločnosti koja je svojstvena nekolicini ljudi". Mick Ronson, koji je kasnije postao njezin suprug, imao je veliki utjecaj na Bowiejev uspon, ali su ga loše tretirali i plaćali.

“David je bio folk pjevač prije nego što se pojavio Mick. Transformirao ga je i na pozornici i u studiju. Mick je napravio sve aranžmane i pronašao je članove benda, ali kasnije smo saznali da je bio plaćen 50 funti tjedno, mene su plaćali 20 funti, a bila sam samo frizerka“, podijelila je Ronson.

Smrt Ziggyja Stardusta također je označila kraj Suzine suradnje s Bowiejem. Pridružila se Micku na turneji Rolling Thunder, Boba Dylana, našla se u društvu Allena Ginsberga i Joni Mitchell prije nego što se preselila na Woodstock, a zatim na Long Island. Unatoč tome što je bila uz njega tijekom Ziggyjevih dana, te posljednje noći u Hammersmithu posljednji put je vidjela Bowieja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:10