VRIJEME KAD JE BERLIN PROCVAO

GENIJALNI DILETANTI Najopsežniji pregled njemačkog 'novog vala' osamdesetih stiže u Zagreb u pratnji Blixe Bargelda

 Wikimedia
Uz izložbu će se održati i popratni program, a otvara ga 7. veljače koncert na kojemu će nastupiti Teho Teardo i Blixa Bargeld, pjevač i frontmen grupe Einstürzende Neubauten i bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds

ZAGREB - Putujuća izložba Goethe-Instituta "Genijalni diletanti", koja predstavlja širi spektar supkulturne scene podijeljene Njemačke s početka osamdesetih, s naglaskom na sedam bendova, otvara se 4. veljače u Pogonu Jedinstvo, u suradnji s klubom "Močvara".

Putem fotografija, filmova i tekstova zagrebačka publika će imati priliku upoznati i podsjetiti se na Einstuerzende Neubauten, Die Toedliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), ali i s drugim umjetničkim područjima, od filma do dizajna i mode.

Zidom podijeljeni Berlin bio je krajem sedamdesetih i osamdesetih umjetničko središte brojnih već afirmiranih svjetskih glazbenika koji su ondje ostvarili pronalazili novu inspiraciju i neka od svojih najboljih djela, od Davida Bowiea, Iggyja Popa do Loua Reeda i Nicka Cavea.

Naslov izložbe u originalu je "Geniale Dilletanten", preuzet od namjerno pogrešno napisanog naziva koncerta koji je održan 4. rujna 1981. u berlinskom klubu Tempodrom.

S dva 'l' umjesto s dva 't' taj je termin postao sinonim za kratko razdoblje umjetničkog procvata u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj osamdesetih, tijekom kojih se u svim vrstama umjetnosti, osobito u okruženju umjetničkih akademija, tragalo za novim izričajima i izvanžanrovskim eksperimentima.

U to su se vrijeme umjetnici sve više sami organizirali - osnivale su se nezavisne diskografske kuće, pokretali časopisi, otvarale galerije i alternativni klubovi.

"Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja", ističe se u najavi.

"Umjesto engleskog etabliran je njemački jezik u tekstovima pjesama i imenima bendova, čime su se protagonisti scene ogradili od mainstreama i naglasili svoju namjeru da provedu radikalan rez. Svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom umjetnička alternativna scena privukla je međunarodnu pažnju i stekla priznanje", dodaje se.

Blixa Bargeld u Zagrebu predstavlja 'novu avanturu'

Uz izložbu će se održati i popratni program koji će dodatno rasvijetliti temu, a otvara ga 7. veljače koncert na kojemu će nastupiti Teho Teardo i Blixa Bargeld, pjevač i frontmen grupe "Einstürzende Neubauten" i bivši član pratećeg benda Nicka Cavea "The Bad Seeds".

Svoju "novu glazbenu avanturu" u Zagrebu će predstaviti s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekadašnjim predvodnikom industrial benda "Meathead", a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe.

Dvojica su umjetnika počeli surađivati početkom ovog desetljeća, na produkciji predstave "Ingiuria", nakon čega su objavili zajednički album "Still Smiling" na kojemu su, između ostalih, surađivali sa slavnim The Balanescu Quartetom.

Teho je, svirajući bariton gitaru te kontrolirajući beatove i loopove, zadužen za glazbeni segment, a Blixa uz svoj jedinstven vokalni scensko-kazališni nastup, na prepoznatljiv način zaokružuje formu njihove glazbene suradnje.

Nastupaju uz pratnju troje talijanskih glazbenika, Martina Bertoni (violončelo), Gabriele Coen (bas klarinet) i Francesco Fazzi (inženjer zvuka), a na zagrebačkom koncertu pridružit će im se domaći gudački kvartet - Kvartet Prelude.

U sklopu izložbe 8. veljače će se prikazati film "B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989", dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Nakon filma uslijedit će razgovor s gostima i akterima berlinske scene osamdesetih, Blixom Bargeldom i Markom Reederom, koji će potom puštati glazbu.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice.

Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield iz udruge OPA vodit će 11. veljače radionicu za učenike srednjih škola "Vizualne improvizacije", na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom.

Srednjoškolcima i studentima posvećena je radionica elektroničke i improvizirane glazbe "Tvornica zvuka", pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, koja će se održati posljednji dan izložbe, 18. veljače.

Projekt Goethe-Instituta "Geniale Dilletanten" u Hrvatskoj je realiziran u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture "URK" i Klubom Močvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:59