KONCERTI U SRIJEDU I ČETVRTAK

GOSTI IZ AMERIKE U TVORNICI KULTURE Pred nama su premijerni nastupi cura iz Warpainta i neumornog Ryana Adamsa (a posebna gošća je Karen Elson)

 

ZAGREB - Ženski dream pop kvartet iz Los Angelesa, Warpaint, premijerno će nastupiti u Zagrebu u srijedu, 12. srpnja, u Tvornici kulture, a dan kasnije, u četvrtak, 13. srpnja na svoj premijerni nastup tamo dolazi američki kantautor Ryan Adams.

Nastup Warpainta je ujedno i jedini u regiji, te jedan od rijetkih klupskih i samostalnih pojavljivanja na aktualnoj "Heads Up" turneji koja uključuje svirke na nekim od najboljih festivala.

Prijateljice iz djetinjstva Emily Kokal i Theresa Wyman na gitari čine Warpaint zajedno s basisticom Jenny Lee Lindberg, a priključuje im se bubnjarka Stella Mozgawa.

Sklone improvizacijama na pozornici i izvedbama koje čine da originali zvuče sasvim drugačije, djevojke su posebne po tome što niti jedna ne zauzima vodeće mjesto u bendu, naprotiv sve su glavne.

Četiri djevojke su iz Kalifornije krenule na svoj glazbeni put i od početka istražuju dream-pop, psihodelični i atmosferični zvuk, ne ograničavajući se tim žanrovima. Bend je nastao 2004., od kada kreće očaravati svojom glazbom koja ne upada u komercijalne okvire. Od kritike izrazito hvaljeni debi EP "Exquisite Corpse" objavljuju 2008. Slijedio je strelovit uspon benda do prve lige današnjih indie izvođača, prije svega na krilima dugosvirajućih izdanja "The Fool" iz 2010.

Nasljednik "Warpaint" iz 2014. je pobrao odlične kritike. U međuvremenu je bend nastupao na svim najvećim svjetskim festivalima, uključujući Coachellu, Glastonbury i Lollapaloozu, a ploče su im redovito završavale na godišnjim listama najboljih ostvarenja. Najnoviji studijski album naslovljen je "Heads Up" i u prodaji se pojavio u rujnu prošle godine nošen velikim nezavisnim hitom "New Song", na kojem istražuju nove instrumente i zvukove.

Impresivna lista suradnji govori o tome koliko su ih mnogi prepoznali. Depeche Mode ih je nedavno odabrao kao predgrupu na velikoj nadolazećoj američko-kanadskoj turneji. Nedavno je izašla i suradnja s Jenny Lee i sjajnim multi-instrumentalistom Trentemollerom, naziva "Hands Down". Od samih početaka, uz bend se veže ime Red Hot Chili Peppers, od Johna Frusciantea koji je miksao i masterirao debitantski EP; preko Josh Klinghoffea, sadašnjeg gitarista, koji je bio zaslužan za bubnjanje i gitaru na istom EP-u, sve do Flea, koji je s bubnjarkom Stellom svirao u New Yorku, te joj preporučio preseljenje u L.A. i nastavak rada na tamošnjoj glazbenoj sceni nakon čega počela s bendom.

Premijerni nastup Ryana Adamsa

Ryan Adams, američki kantautor i multitalentirani glazbenik, na premijerni nastup u Hrvatskoj dolazi u Tvornicu kulture, u četvrtak 13. srpnja, s bendom The Unknown Band. Kao posebna gošća nastupit će Karen Elson, britanski model i kantautorica.

Ujedno jedan i od najproduktivnijih umjetnika, Ryan je u svojoj karijeri objavio 17 albuma. Uz sjajan popis autorskih pjesama, Ryan je poznat po tome što se često dohvati i obrada, tako je dao i svoju verziju Black Hole Sun nakon nedavne smrti Chrisa Cornella, a dohvatio se i obrade Iron Maidena, pa čak i Taylor Swift.

Ryan u Zagrebu svira puni koncert, a donosi neke od svojih najvećih hitova. Na set listi će se tako sigurno naći "Do You Still Love Me?", kao i sjajne “Gimme Something Good”, “New York, New York”, "When the Stars Go Blue", "Prisoner", "Let It Ride", "Fix It", "Outbound Train" te cijela niska pjesama iz duge karijere, kao i obrade poput sjajne "Wonderwall" grupe Oasis.

Aktualna turneja vodi ga na 16 koncerata u Europi i po prvi puta u našu regiju. Jedini nastup bit će samo u Zagrebu koji se našao na probranom koncertnom popisu gradova u koje Ryan stiže sa svojim bendom.

Adams je karijeru počeo u alt country bendu Whiskeytown, a pravi proboj doživio je solo albumima "Heartbreaker" iz 2000. i "Gold" iz 2001. na kojem se nalazio hit "New York, New York”.

"Demolition", "Love Is Hell" i "Rock'n'Roll" doveli su ga do suradnji s velikanima poput Eltona Johna, Melisse Auf Der Maur (Hole) i Billyja Joea Armstronga (Green Day).

Od 2004. do 2009. predvodio je bend The Cardinals s kojim je snimio pet albuma, te "Easy Tiger", ploču pod koju se sam potpisao. Nakon toga se vraća legitimnim metal izdanjem "Orion” nakon kojeg je zaredao četiri albuma. "Ashes & Fire" ulovio je nominaciju za Grammyja, a tu je i nasljednik "Ryan Adams", čiji singl “Gimme Something Good” je također ulovio nominaciju za najglasovitiju američku glazbenu nagradu.

Na albumu "1989" Ryan je obradio istoimeno izdanje Taylor Swift i popeo se na sedmo mjesto Billboardove top liste. Rekao je da zbog više od 1000 primljenih prijetnji više neće snimati albume obrada, dok obradu klasika Oasisa "Wonderwall" i sam Noel Gallagher smatra toliko dobrom te ju izvodi na koncertima.

Sredinom veljače Ryan je predstavio novo studijsko izdanje - "Prisoner", čijom produkcijom se bavio samostalno, a neobjavljene - B-strane pjesama - okupio je na jednom mjestu, na izdanju "Prisoner B-Sides".

Kao posebna gošća nastupit će Karen Elson. Široj je javnosti najpoznatija kao bivša supruga Jacka Whitea, koji joj je i producirao sjajan album prvijenac "The Ghost Who Walks” iz 2010. Nakon razvoda od Whitea Karen je dugo bila glazbeno neaktivna, da bi nedavno objavila drugo izdanje "Double Roses" na kojem je surađivala s uglednim imenima kao što su Father John Misty, Pat Carney (The Black Keys) i Laura Marling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:45