KONCERT

HOMMAGE MIRI KRŽIĆU Naklon jazzera osobi koja je odgajala publiku

Kad je najavljujući sjajan koncert kvarteta Ernie Wattsa 20. studenog Davor Hrvoj prije svega obavijestio dupkom punu malu dvoranu Lisinskog da je dan ranije umro Miro Križić, nije to bilo nimalo neprimjereno. Malo tko u jazz publici nije znao Križića, jer ako se za Boška Petrovića moglo reći da je izmislio zagrebačku jazz scenu , onda se za Križića moglo reći da je odgajao njezinu publiku.

Tribine i slušaonice

Miro Križić nije samo decenijama pisao o jazzu u novinama i časopisima, već je i više od četrdeset godina vodio glazbene tribine i slušaonice u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske. Iako je napravio više od tisuću i šesto radioprikaza i radioemisija i surađivao na mnogim televizijskim projektima, upravo su mu glazbene tribine već 70-ih i 80-ih osigurale kultni status. U KIC i kasnije u SC se hodočastilo slušati ploče iz Križićeve senzacionalne kolekcije, kojima je mlade ljude navlačio na jazz. “Još uvijek mi je u snažnom sjećanju prva Križićeva tribina u KIC-u na kojoj sam bio. Tada je predstavljao Charles Mingusa i tko zna, možda je upravo on zaslužan što je Mingus do današanjih dana ostao jednim od mojih najomiljenijih glazbenika”, kaže Davor. I dok se onih godina jazz svirao u gornjogradskom Lapidariju, SC-u, SKUC-u, Kulušiću, a kasnije u BP klubu, danas zamrlim i praktički zaboravljenim prostorima, klupska jazz scena nije mrtva. Štoviše, čini se kao da nije bila nikad življa. Uz tri jaka zagrebačka festivala, jesenji i proljetni Jazz. hr u maloj dvorani Lisinski i VIP Zagreb Jazz festival u ZeKaeM-u i uz jaku scenu u Istri i na Kvarneru, s posebno jakim festivalima u Rovinju i Poreču (Avantgarde i Valamar) te Balama, Grožnjanu, Opatiji i Rijeci, jazz se svira i po mnogim klupskim prostorima. Samo u Zagrebu redovito se svira na gotovo desetak mjesta.

Respektabilan skup

“Križić je popularizirao jazz na način da je stalno objašnjavao da to nije glazba ni za elitistički, ni za zatvoreni krug ljudi”, kaže Dražen Kokanović koji organizira večeras u svojem VIP Clubu “Tribute to Miro Križić - Život je jazz”: “Velika nam je čast što će naši najbolji jazz glazbenici za njega večeras održati koncert”. Doista, večeras će u VIP Clubu u 21 sat nastupiti Matija Dedić, Davor Križić, Saša Nestorović, Ivar Roban Križić, Kruno Levačić, Joe Kaplowitz i Miro Kadoić, vrlo respektabilni skup.

Život Mire Križića (30. 3. 1930. - 19. 11. 2013.) obilježili su ritmovi jazza, swinga i bluesa; njegova vrijedna i jedinstvena kolekcija od više tisuća gramofonskih ploča ostat će sačuvana kao podsjetnik na kulturna događanja i interese jednog razdoblja, a večeras će mu se probrani glazbenici odužiti za barem mali dio onoga što je prenio mnogim naraštajima i u njih usadio neizlječivu ovisnost o dobroj glazbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:59