Jazz Point Novi Zagreb

"Hrvatskim jazz glazbenicima željeli smo omogućiti da nastupe u normalnim uvjetima"

Koncertom septeta Mire Kadoića završava ciklus Jazz Point Novi Zagreb u dvorani nekadašnjeg kina Remetinec

U Centru za kulturu Novi Zagreb u petak 27. svibnja nastupom septeta Mire Kadoića završava ovosezonski ciklus Jazz Point Novi Zagreb.

Ova nova jazz scena u dvorani nekadašnjeg kina Remetinec počela je s radom u siječnju po zamisli Mire Kadoića. "Hrvatskim jazz glazbenicima željeli smo ovdje omogućiti da nastupe u normalnim uvjetima", govori Kadoić, inače i sam saksofonist, vođa sastava i potpisnik nekoliko autorskih jazz albuma. "Normalni uvjeti, to znači da muzičari imaju gdje svirati pred publikom koja sluša i da su za svoj rad i plaćeni."

Da bi glazbenici mogli pronaći svoj izraz kroz originalnu, autorsku glazbu, moraju što više nastupati, ističe Kadoić koji je kao organizator u prvom ciklusu Jazz Pointa Novi Zagreb ugostio od početka godine četiri sastava, po jedan svaki mjesec. Prvi su nastupili Zdenka Kovačiček i splitski Harpun Blues Band, nakon toga Davor Križić Experiment, zatim Pavle Jovanović trio i u travnju BS' Funstalation. "Budžet osiguran preko Centra za kulturu praktički je iscrpljen, no na jesen se još planiraju neki koncerti, vjerojatno sastava Zvjezdana Ružića i solo nastup Charlieja Jurkovića", najavljuje Kadoić koji ciklus vodi volonterski.

Nastup septeta Mire Kadoića kojim završava prvi ciklus bazirat će se na materijalima koje Kadoić planira za svoj idući album, a koji će snimati ovoga ljeta. Okosnica njegova sastava je inače kvintet, no za potrebe ove nove glazbe proširio je sastav prvo za nedavni nastup u zagrebačkom klubu Vinil do seksteta, a za ovaj koncert čak i do septeta. "Sve su to muzičari koji sa mnom surađuju već godinama", kaže Kadoić. "Zapravo, postava će biti sada ista kao na mom zadnjem albumu, uz dodatak gitare". Tako će svirati Miro Kadoić, kao lider sastava na saksofonu i flauti, Aljoša Mutić na tenor saksofonu, Matjaž Mikuletič na trombonu, Marko Črnčec na klaviru, Nikola Matošić na kontrabasu, Pavle Jovanović na gitari i Marko Lazarić na bubnjevima.

"Samo kroz svirke može se doći do najboljeg rezultata koji onda treba snimiti", govori Kadoić koji, evo, u Novom Zagrebu po drugi puta svoje nove materijale pred snimanje izvodi pred publikom. Snimanje novog albuma predviđeno je za srpanj, a do tada ova grupa planira još četiri nastupa. Nastojimo sve skladbe što više profiltrirati, tako da nakon savladavanja materijala dođe do opuštanja i dekonstrukcije u improvizacijskom smislu."

Koncert septeta Mire Kadoića u Centru za kulturu Novi Zagreb počinje večeras u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:37