NAKON SIRIŠČEVIĆA

I dalje polemika oko Lisinskog: Čini se da će Tomašević donijeti drugu odluku. Sprema se promjena i na čelu Zagrebačke filharmonije?

Nina Čalopek

 Marko Miscevic/Cropix
Tomašević je skloniji, kako neslužbeno saznajemo, Nini Čalopek, koja je bila i odabir Urše Raukar Gamulin.

Neslužbeno smo saznali da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević razmatra da ne prihvati odluku Upravnog vijeća Lisinskog, koji su odabrali Kristinu Bukojević Flegar za novu ravnateljicu, sa četiri glasa za i jedan protiv. Tomašević je skloniji, kako neslužbeno saznajemo, Nini Čalopek, koja je bila i odabir Urše Raukar Gamulin. Kontaktirali smo i predsjednika Upravnog vijeća Gorana Končara, koji nam je međutim rekao da za sada on nije dobio nikakvu informaciju.

Podsjetimo, bira se nasljednik na mjestu ravnatelja Lisinskog, umjesto Dražena Siriščevića koji je smijenjen. Odabir je Upravnog vijeća Vatroslava Lisinskog za novu ravnateljicu Kristina Bukojević Flegar je i sada v.d. ravnateljice, a bila je i pomoćnica ravnatelja za Službu zajedničkih poslova Lisinskog. Po struci je pravica.

Kako nam je, tada, rekao predsjednik Upravnog vijeća Goran Končar: "Glasalo nas je petoro članova. Moram odmah napomenuti da odluka nije jednoglasna. No, glasali smo po principu da svako da jedan glas za. Mislim da je to dobar odabir za Lisinski, u smislu što im je u ovom trenutku potrebno. Naša odluka, koju smo donijeli sinoć u 9 navečer, nije konačna, već ide na Grad Zagreb, koji onda to potvrdi ili ne. Protukandidati su bili Ana Unkić, Jelena Knešaurek Carić, Nina Čalopek i Mladen Tarbuk. Končar dalje nastavlja: "Svi su kandidati poslali sjajan program, vijećali smo dugo, danima, i odluka nije bila lagana".

No, nakon što se razvila poprilična polemika oko ovog odabira, Urša Raukar Gamulin. Ona je, pak, za Jutarnji tumačila sljedeće: "Kao jedina članica Upravnog vijeća kandidirana ispred stranke Možemo! dala sam svoj glas gđi. Nini Čalopek i priložila dokumentaciji svoje izdvojeno mišljenje".

U biografiji Nine Čalopek, među ostalim, stoji sljedeće: diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega upisuje poslijediplomski doktorski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. zvršna je producentica Cantus Ansambla od 2006., a od 2007. postaje dio producentskog tima festivala Muzički biennale Zagreb, čijom izvršnom producenticom postaje već 2009. godine. Članicom programskog odbora MBZ-a postaje 2019., a za jubilarnih 60 godina festivala MBZ 2021. godine angažirana je kao programska kuratorica MBZ festivala za djecu i mlade. Godine 2013. angažirana je od strane Vlade Republike Hrvatske na poziciju izvršne producentice Svečane proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Također, neslužbeno saznajemo, da je Zagrebačka filharmonija predložila za novog ravnatelja Filipa Faka. Filip Fak (Rijeka, 1983.) osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnome gradu (klavir u klasi prof. Jasne Kvaternik Janković), a studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Ansambl Cantus) pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:02