NAJAVA KONCERATA

Legendarni Public Image Ltd. i kontroverzni John Lydon u Tvornici

U nizu od tridesetak inozemnih i domaćih koncerata što ih je vodstvo zagrebačke Tvornice kulture najavilo za sezonu proljeće/ljeto 2013. godine jedno ime ističe se i značajem i činjenicom da će po prvi puta nastupiti u Hrvatskoj.

Riječ je o legendarnom post-punk bendu Public Image Ltd. koji će u Tvornici nastupiti 12. lipnja, a na čijem čelu od kasnih 70-ih stoji jedna od najvažnijih, ali i najkontroverznijih i najomraženijih osoba popularne glazbe, “mitski” John Lydon, nekoć Johnny Rotten iz Sex Pistolsa.

Nije trebalo dugo da po raspadu Sex Pistolsa 1978. godine Rotten ponovo uzme svoje pravo prezime i kao Lydon s basisom Jaw Wobbleom i gitaristom Keithom Leveneom osnuje Public Image Ltd. te albumima “Public Image. First Issue”, “Metal Box” poznatim i pod imenom “Second Edition” te “Flowers Of Romance” rušilačku energiju kanalizira u avangardnost post-punka čiji utjecaji već tri i pol desetljeća ne prestaju rezonirati suvremenom rock pa i pop glazbom.

Lydon je bio burevjesnik te avangardnosti i jedan od njezinih najutjecajnijih ličnosti pri čemu valja reći i kako su PIL tijekom 80-ih, zajedno s New Order i nekolicinom drugih sastava, pripremili teren za klupsku dance glazbu. Kasniji radovi PIL-a nisu bili cjeloviti kao prva tri albuma, ali bilo je na njima zanimljivih eksperimenata, odlazaka u nepoznato, uskakanja u punku dijametralno suprotne žanrove pa čak i hitova poput “Thisi Is Not A Love Song” i “Rise”.

Postave su se mijenjale, ali Lydon je uvijek morao biti u pravu. Gadan je to karakter s otrovnom jezičinom, prgav i ohol koji nikako nije mogao smisliti Joea Strummera ili bilo koga drugog tko bi pokušao dosegnuti njegov značaj. U Lydonovom svijetu, naime, prvo postoji on, potom dugo, dugo nitko pa tek svi drugi, no to ne umanjuje njegovu scensku genijalnost i mefistovsku sposobnost poigravanja medijima, publicititetom i autoritetima.

Posljednjih dvadesetak godina, doduše, Lydon se više bavio reunion turnejama Sex Pistolsa i reality show programima da bi tek prošle godine izašao povratnički “This Is PIL”, klasičan post-punk album, ako nešto tako postoji, možda najbliži Lydonovim stremljenjima na prva dva antologijska djela Public Image Ltd., naravno bez imitiranja samog sebe. Lydonovo poslanje ostalo je na tragu rušenja barijera, a njegov lelujavi glas ukleti i uznemirujuć.

Paradoks je tek u tome što Lydon danas pjeva o tome zašto mu nedostaje Britanija protiv koje se borio koncem 70-ih, svjetsan da je ovo danas mnogo gore. Doista, je li se itko nadao da će manijak koji je prije 36 godina pjevao “No Future” danas žaliti za lošim vremenima?

OSTALI VAŽNIJI KONCERTI U TVORNICI

Iz doista bogate ponude Tvroncie kulture valja izdvojiti premijerni dolazak princeze dubstepa Jessie Ware (20.3.), nekoliko mjeseci nakon hvaljenog debija “Devotion”, za koju neki smatraju da bi mogla naslijediti Sade Adu.

Metalci će doći na svoje premijernim nastupom supergrupe Down (25.6.) na čelu s Philom Anselmom iz Pantere te još jednim ukazanjem kultnog Slayera (23.6.), a poklonici gitarističke pirotehnike još jednim nastupom Joea Satrianija (22.5.). Oni čiji ukus naginje punk i ska glazbi doći će na svoje s koncertom grupe Less Than Jake (21.4.), a poklonici iskonskog rock & rolla ponovnim dolaskom atraktivnog britanskog benda The Jim Jones Revue (24.5.) koji je ostavio jako dobar dojam na svom prvom “tvorničkom” nastupu prošle godine. Od domaćih i regionalnih imena pozornost privlače General Woo (9.3.), Pavel (15.3.), Disciplin A Kitschme (11.5.) i Nežni Dalibor (6.4.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:22