PJEVAČ KULTNE GRUPE

Mark E. Smith: The Fall je nastao zato što nije bilo glazbe koju bih slušao

Zaista nisam očekivala da će Mark E. Smith, mrzovoljno gunđalo i u slobodno vrijeme frontmen benda The Fall, prilikom kratkog telefonskog razgovora uoči nastupa na šibenskom Terraneo festivalu biti ugodan sugovornik koji me u nekoliko navrata čak i nasmijao. Od svog osnutka The Fall su zadržali običaj da svake godine izdaju po jedan studijski album, a tijekom 29 godina postojanja kroz postavu benda prodefiliralo je 49 članova. Prvo što smo upitali Marka bilo je koji je kriterij da bi netko postao članom The Fall?

- Haha, definitivno moraju biti mlađi od mene i imati dobar glazbeni ukus, a moji sadašnji članovi to jesu i vole Motörhead!

Nisam volio Blur

Na zadnjem albumu “Your Future Our Clutter” pjevate o doktorima, bolnicama, bolestima... nadam se da je to bio samo jedan crn period i da je vaše zdravlje ok, te da još nećete u glazbenu mirovinu?

- Taj album sam radio kada sam slomio kuk pa sam često boravio u bolnici. Bio sam u invalidskim kolicima, te na tabletama protiv bolova i pjesme su nastajale tijekom mog oporavka.

Na tom albumu obradili ste i pjesmu Wande Jackson “Funnel of Love” iz 1961. Poput vas, i Wanda je dugovječna pjevačica, a nedavno je revitalizirala karijeru odličnim albumom “The Party Ain't Over”.

- Za Wandu sam prvi put čuo prije nekoliko mjeseci, kad joj je Jack White producirao album, no sviđa mi se ta ploča i zainteresiralo me kako bi ta pjesma zvučala u našoj verziji.

Surađivali ste i s Gorillaz na njihovom albumu “Plastic Beach”, čak ste i nastupali zajedno na prošlogodišnjem Glastonbury festivalu. Mnoge je iznenadila vaša spremnost na suradnju s Damonom Albarnom, budući da niste nikada bili fan Blura i uvijek ste isticao kako je Oasis bolji bend?

- Točno, nisam volio Blur, ali dobar sam s Damonom Albarnom, iako se nismo puno družili, samo smo snimili pjesmu zajedno. Nastupao sam s njima ne samo u Glaston-buryju, već i na još nekoliko koncerata.

Kakav je trenutni status benda Von Südenfed koji ste osnovali zajedno s članovima benda Mouse on Mars? Namjeravate li ponovo snimati zajedno?

- Da budem iskren, nisam o tome razmišljao. Koliko znam, oni sada dosta sviraju, sreo sam ih u Berlinu prije nekolikom mjeseci i znam da su poslije svirali u Japanu. Obojica su u međuvremenu postali očevi, tako da trenutno imaju i neke druge obaveze.

Najbolji bend

Bili ste omiljeni bend Johna Peela i sa 24 pojavljivanja u njegovim radijskim emisijama držite apsolutni rekord na BBC-u. Je li istina da Johnu Peelu niste otišli na sprovod?

- Točno je, no nisam bio niti pozvan na njegov sprovod. Mi nismo bili tako bliski prijatelji, tu i tamo bi mi poslao razglednicu, otprilike svakih šest mjeseci, i to je bilo sve naše druženje.

U vašoj autobiografiji “Renegade” naišla sam na podatak gdje ste priznali kako se divite Johnnyju Cashu. Ima li još neki bend ili glazbenik koji vas je inspirirao?

- Zapravo nemamo uzora, The Fall je nastao zato što nisam imao što slušati (smijeh).

Koji je po vama najbolji manchesterski bend svih vremena?

- Hm... morao bih razmisliti... Freddie and the Dreamers možda. A tvoj?

Vjerojatno The Smithsi i James...

- Znaš, nikad nas zapravo nisam doživljavao kao manchesterski bend... zapravo čekaj, napiši da su najbolji manchesterski bend The Worst! Da, oni su bili odlični, pogotovo u ranim danima.

Poznato je da ste veliki fan nogometnog kluba Manchester City koji je prvi put u povijesti izborio nastup u Ligi prvaka sljedeće godine. Jeste li ponosni na taj uspjeh?

- Moram priznati da ne prepoznajem više Manchester City otkad ih je kupio kupio šeik Mansur bin Zayd i otkad imaju toliko puno novaca. Mislim da nije dobro da se The Fall povezuje s nogometnim klubom, mislim da smo mi iznad toga.

Ne voli more

Prošle ste godine na jednom festivalu bocama gađali bend Mumford & Sons, nadam se da na Terraneo festivalu nećete bacati boce na bendove koji vam se ne sviđaju?

- Što, zar i oni sviraju tamo?! Zagrijavali su se u šatoru do našeg, nisam znao tko su, ali zvučali su kao dosadan irski folk bend... A je li Terraneo dobar festival?

Ovo je prva godina da se održava tako da još ne znam kakav je. Ali na obali je, pa ako volite more...

- Pa baš i ne osobito, ali obećavam da neću nikoga gađati bocama (smijeh)!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:31