KONCERTI IZ 'TVORNICE' SELE U 'PARK'

Mate Škugor : Zbog pada prodaje ulaznica koncerte selim na Ribnjak

Nakon sezone ljetnih festivala glazbena događanja vraćaju se na kontinent, a stižu nam i prve najave za jesenski dio programa. I dok se već odavno veselimo nastupu Calexica u studenom u Tvornici kulture, koncerte izvođača poput Marka Lanegana, Dirty Three, Micka Harveya, The Wedding Present i Mission of Burma ipak nećemo gledati u prostoru u kojem je zadnjih godinu dana kao umjetnički direktor djelovao Mate Škugor.

Naime, visoki standardi produkcije u Tvornici kulture poskupljuju troškove organizacije koncerata, čime je Tvornica postala preskupa da bi se u njoj održavali koncerti koji nisu toliko profitabilni, te je Škugor alternativu za redoviti jesenski program Žednog uha našao u prostorima parka Ribnjak, točnije u Purgeraju, te u velikoj dvorani na katu zgrade Centra mladih Ribnjak.

Arena bez koncerata

- Ove godine koncertna industrija je u velikoj krizi, Arena nema nijedan najavljeni koncert, a osim Calexica koji bi trebali napuniti Tvornicu, publici se ne nudi nijedan koncert srednje veličine. U cijeloj regiji evidentan je pad prodaje ulaznica, samo se to negdje odrazilo prije negdje kasnije. U Češkoj i Sloveniji do toga je došlo tijekom 2011. godine, dok se kod nas to najviše osjetilo u 2012. kada je došlo do pada prodaje ulaznica od čak 50 posto. Morao sam se prilagoditi uvjetima na tržištu da bih mogao opstati, a isto tako su se prilagodili i bendovi i njihovi koncertni agenti koji su snizili cijene nastupa - objašnjava Škugor.

Dvorana na katu zgrade Centra mladih Ribnjak dosad nije bila korištena kao koncertni prostor, ima kapacitet od 500 stajaćih, odnosno 200 sjedećih mjesta, po svojoj strukturi slična je dvorani Teatra &TD, a Škugor nas uvjerava kako ima i mnogo bolju akustiku.

U dvorani će se također dodatno uložiti u klimu i opremu, a Luka Pavić, jedan od članova tima zaduženog za program Purgeraja, najavljuje i kako će Purgeraj proći svojevrsnu inventuru, kako programsku, tako i onu po pitanju unutarnjeg uređenja kluba koji prima 400 posjetitelja. Osim brojnih domaćih bendova koji su svirali u Purgeraju, tamo su održani i koncerti Bellraysa i Tita & Tarantule, a u Purgeraju je svoj posljednji klupski zagrebački koncert održao Dino Dvornik.

Dva prostora

U ova dva prostora, velikoj dvorani i Purgeraju, tako ćemo već 8. rujna gledati garage rock duo Japandroids, 8. listopada ponovo nam stiže The Wedding Present, u solo izdanju predstavlja nam se Malcolm Middleton iz Arab Strapa, a dolaze i bivši članovi Bad Seedsa - Mick Harvey sa svojim bendom nastupa 22. listopada, a Dirty Three u kojem djeluje violinist Warren Ellis 13. studenog.

Na samom kraju programa, 10. prosinca, očekuje nas prava poslastica, američki post punk bend Mission of Burma, dok će jedan od najzanimljivijih koncerata biti onaj Marka Lanegana, koji je prije šest godina u Pauku gostovao na koncertu The Twilight Singersa, no još nikada u Hrvatskoj nije održao samostalan koncert.

Prije tri godine

- Prije dvije-tri godine mogli smo na koncertu Marka Lanegana očekivati između 800 i 1000 posjetitelja, no realnost je da on danas prodaje 400-450 ulaznica. Mi ciljamo na intimnije koncerte i sumnjam da će u slučaju Lanegana biti veća potražnja za ulaznicama od te brojke, tako da ne vjerujem ni da će biti potrebe za selidbom u veći prostor - kaže Škugor, koji veće koncerte ipak nastavlja raditi u Tvornici kulture, gdje će se održati koncert Calexica 27. studenog, dok zbog specifičnih produkcijskih zahtjeva još nije poznato mjesto održavanja koncerata Lambchopa (20. studenog) i The Tiger Lillies (11. prosinca).

Škugor ističe i kako je riječ o prijelaznom razdoblju, te kako bi u naredna četiri mjeseca novi prostor trebao zaživjeti pod imenom Nezavisni kulturni centar Park.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:53