GLAZBENA KRIZA

MILIJUNI FANOVA U ŠOKU, RASPADA SE JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH BENDOVA NA SVIJETU Nitko ne zna razlog razlaza

The Wonder Girls
 Nicky Loh / REUTERS

U posljednjih godinu dana raspalo se čak sedam južnokorejskih pop grupa, a samo od početka ove godine - dvije. To je, naravno, potaknulo pitanja što se događa s popularnim korejskim popom i kakva mu je budućnost, piše CNN.

Megapopularna grupa Wonder Girls objavila je prošli petak svoj posljednji singl. Svirali su deset godina i prvi su K-pop glazbenici koji su s hitom ‘Nobody’ 2009. ušli na američku listu Billboard Hot 100.

U siječnju su i ‘kraljevi K-popa’, bend Big Bang, odsvirali svoj posljednji koncert nakon što su deset godina dominirali glazbenim ljestvicama. Ženske grupe Kara, 2NE1, 4Minute, I.O.I i Rainbow raspale su se također nakon višegodišnjih uspješnih karijera, albuma prodanih u milijunskim nakladama i punih stadiona diljem svijeta.

K-pop je nastao početkom devedesetih u Južnoj Koreji, a globalnu je slavu stekao zahvaljujući bendu Wonder Girls 2009. koje su bile predgrupa Jonas Brothersima na njihovoj turneji. Dvije godine kasnije album ‘Alive’ Big Banga bio je prvi korejski pop album koji je dospio na listu Billboard 200. No, popularnosti je najviše pridonio PSY svojim hitom ‘Gangnam Style’ iz 2012. Ta je pjesma zauzela drugo mjesto na 100 najvećih hitova Billboardove ljestvice.

Razlozi ovoj pojavi nisu posve jasni. Tamar Herman, specijalizirana za korejski pop na portalu Billboard.com, kaže da ti bendovi uglavnom i ‘traju’ po sedam godina pa se može očekivati još raspada. Za usporedbu, megapopularne Spice Girls pjevale su četiri godine, a One Direction šest.

Smatra i da uspjeh tih bendova uvelike ovisi o slici koju imaju u javnosti. Naime, K-pop zvijezde ne može se vidjeti u privatnim situacijama, nitko ih neće uloviti na spoju, na plastičnim operacijama ili u nekakvom skandalu.

Većina grupa koje su se dosad raspale su ženske jer se ‘boy bendovi’ smatraju boljom investicijom, kaže Jeff Benjamin, TV urednik koji se bavi ovim žanrom.

Industrija ipak ne sumnja u opstanak žanra. Umjetnici ostvaruju sve više suradnji, kako u Južnoj Koreji tako i van nje, posebno u SAD-u. Sve je više korisnika iz Amerike koji posjećuju stranicu allkpop.com gdje se može saznati sve o toj vrsti glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:34